nokti.jpg

Sigurne smo da je svako od vas nekada imao problem sa lako lomljivim noktima koji se krzaju i ne izgledaju lijepo.

Uzrok ovog problema zavisi od osobe do osobe. Kod nekoga on može biti izazvan nedostatkom određenih vitamina u tijelu, dok se kod nekih žena javlja uslijed prevelikog tretiranja nokta raznim preparatima, gel lakovima i lakovima za nokte.

Lako lomljive i oštećene nokte možete oporaviti na nekoliko načina, ali proces nije uvijek brz, stoga morate biti dosledni i strpljivi. 

U nastavku pogledajte na koje sve načine možete ojačati svoje nokte.

Ojačajte nokte pomoću vitamina

Slabi nokti koji se listaju i pritom po sebi imaju bijele linije jesu znak da vašem tijelu nedostaje određenih vitamina.

Stoga je najbolje da u svoje tijelo unosite određene suplemente poput biotina ili pak kompleks B vitamina u obliku tableta.

Takođe, na isti način možete unositi i vitamin C. Unosite i dosta hrane koja u sebi sadrži vitamine A, C, D i E, kao i cink.

Svi ovi vitamini će ojačati vaše nokte, ali i kosu, a pored toga će poboljšati i zdravlje vašeg organizma. 

Prirodna ulja mogu ojačati nokte

Drugi način koji vam može pomoći da ojačate nokte jesu prirodna ulja. Najviše će vam pomoćikokosovo ulje i ulje čajevca, ali će vam se odlično pokazati i maslinovo ulje u kombinaciji sa arganovim.

Kako biste ojačali nokte ovom metodom potrebno je da ih svakodnevno vlažite ovim uljima, a kada imate više vremena ili pak najbolje pred spavanje, držite vaše nokte natopljene u nekom od ovih ulja i nakon toga, kada ih izvadite iz ulja, blago umasirajte prstima višak ulja koji se zadržao na noktima. Nemojte prati ruke, već tako prespavajte.

Izbjegavajte tretiranje noktiju 

Ukoliko često idete kod kozmetičara kako biste stavljali gel lak ili pak nadograđivali nokte, onda su uzrok lošeg stanja vaših noktiju upravo ti tretmani koji su previše agresivni za nokte.

Naime, lijepak koji se koristi, kao i elekrične turpije  i UV lampe, u velikoj mjeri mogu oštetiti nokatnu ploču.

Stoga, kako biste nokte oporavili, nemojte raditi nikakve tretmane u salonima, već pustite da oštećeni dio izraste i redovno ga uklanjajte, dok vam ne počnu rasti zdravi nokti.

Kako biste ubrzali proces, koristite prve dvije metode koje smo pomenuli. Takođe, u periodu oporavljanja, nemojte čak ni lakirati nokte običnim lakovima.

Pravilno ih održavajte

Nekada i pogrešno održavanje noktiju može uticati na njihov kvalitet. S tim u skladu morate znati nekoliko pravila kada je kućna njega noktiju u pitanju:

- Nokte nikada nemojte sjeći grickalicom, već isključimo makazicama za manikir ili ih skratite turpijanjem. Ukoliko ih budete sijekli grickalicom oni će se uvijek lomiti i listati, jer je grickalica previše agresivna za nokte.

- Nikada nemojte sjeći zanoktice, one su tu kako bi zaštitile nokat od bakterija i gljivica koje ga takođe mogu oštetiti

- Nikada nemojte turpijati nokatnu ploču, već samo ivice nokta pod uglom od 45 stepeni. Na ovaj način ćete spriječiti stanjivanje nokta i listanje

- Nemojte koristiti previše tamne boje lakova za nokte jer od njih vam mogu požutiti nokti.