Radio tb.jpg

Radio Trebinje, prvi elektronski medij u istočnoj Hercegovini, napunio je u nedjelju, 29. novembra, 45 godina postojanja.

Iako je zbog epidemiološke situacije izostalo okupljanje, koje se i ranijih godina obavljalo samo u prisustvu svih zaposlenih Centra za informisanje i obrazovanje, u sklopu kojeg djeluje i ova stanica, Radio Trebinje je prigodnim programom i prisjećanjima na prošla vremena ipak obilježio svoj rođendan.

U vremenu od četiri i po decenije rada, Radio Trebinje je u Hercegovini, bez obzira na ostale medije, bio najslušaniji radio, kojem se najviše vjerovalo i čije vijesti preuzimaju i drugi mediji.

Ova radiostanica je prije šest godina počela s emitovanjem programa preko interneta, a nešto kasnije je dobila i svoj portal, koji je najposjećeniji na jugu Republike Srpske.

Na nekadašnji veliki praznik bivše Jugoslavije, Dan Republike, 29. novembra 1975. godine, prvi put se u eteru začuo glas novinara i urednika tadašnjeg Radio Sarajeva Nikole Kalopera, koji je došao u Trebinje da pomogne svojim kolegama i izgovorio čuvenu rečenicu: "Ovdje Radio Trebinje."

I nakon četiri i po decenije rada, primarni zadatak Radio Trebinja su, kako kažu u ovoj radiostanici, lokalne teme koje su i do danas ostale osnova programske šeme, od servisnih informacija u ranim jutarnjim satima, preko dnevnih vijesti do ekonomskih i političkih aktuelnosti vezanih najprije za lokalnu zajednicu i regiju, a onda i šire.

U svrhu boljeg informisanja prije, šest godina formiran je i portal Radio Trebinja, koji dopunjava radijske emisije i koji je možda u nekim situacijama brži i efikasniji, a zahvaljujući strimingu, talasi ovog radija mogu se čuti na svim kontinentima.