Vakcina.jpg

Trebinjskom Domu zdravlja isporučeno je 580 vakcina protiv sezonskog gripa namijenjenih isključivo za kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju, rekla je Srni epidemiolog u ovoj zdravstvenoj ustanovi Jelena Durić.

Ona je navela da će se vakcinacija vršiti u Higijensko-epidemiološkoj službi trebinjskog Doma zdravlja radnim danima od 8.00 do 14.00 časova.

“Nije potrebno da se građani prethodno prijavljuju, ali je potrebno da ponesu nekakav dokaz da pripadaju nekoj od kategorija koje su oslobođene plaćanja ili insulinsku knjižicu ili neki nalaz koji potvrđuje njihovu dijagnozu”, objasnila je Durićeva.

Ona je napomenula da se zbog epidemiološke situacije ove godine vakcinacija mora izvršiti uz poštovanje svih preporučenih mjera zaštite od virusa korona.

“Molimo građane da budu vrlo pažljivi i poštuju sve preventivne mjere prilikom dolaska na vakcinaciju”, rekla je Durićeva.

Pravo na besplatnu vakcinu ostvaruju pacijenti na hemodijalizi, oboljeli od dijabetesa, pacijenti liječeni kardio-hirurškim metodama, HIV pozitivni, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze pluća.

Ovo pravo imaju i zaposleni na infektivnim klinikama, odjeljenjima intezivne medicine, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multipla skleroze, osobe koje su završile sa primanjem hemoterapije, transplantirani i lica sa posebnim potrebama koja borave u kolektivnom smještaju.