vladika.jpg

Sveti arhijerejski sinod bi, prema saznanjima Kurira, trebalo da bude zakazan za nekoliko dana, a tada će se znati više o datumu Svetog arhijerejskog sabora, kao i o radnjama koje prethode izboru za novog poglavara SPC nakon upokojenja patrijarha Irineja.

Najviše šanse da budu na čelu SPC imaju vladika bački Irinej Bulović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, kao i vladika banjalučki Jefrem, saznaje Kurir od izvora bliskom SPC.

Najveće šanse

- Zbog situacije sa koronavirusom još je dosta stavki neizvjesno, ali se očekuje ovih dana da se zakaže Sinod na kom će biti petorica vladika i gdje će se, između ostalog, pripremiti dnevni red i prijedlozi za Sabor, koji bi trebalo da bude krajem januara ili početkom februara 2021. Najviše šanse ima Irinej bački, jer bi, kao jedan od najuticajnijih, dobio veliki broj glasova vladika, ali je moguće da bi se on toga odrekao u korist mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija - priča izvor Kurira.

Teolog Miloš Stojković kaže da je mitropolit Porfirije duhovno dijete vladike Irineja i da je vrlo moguće da ga episkop bački podrži, ali podsjeća da je konačna odluka u „Božjim rukama“, jer je procedura takva da krajnji izbor dolazi kroz „apostolski žrijeb“, izvlačenjem koverte sa imenom kandidata.

Nije u rukama ljudi

- Mitropolit Porfirije je na prijedlog episkopa bačkog gospodina Irineja izabran prvo za vladiku, a onda i za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog. Isto je moguće i da se desi obratno, da Porfirije podrži Irineja i odrekne se svoje šanse. Ključno je da niko ne može uticati na izvlačenje iz koverte, jer Crkvom upravlja njen osnivač, Duh sveti, i nije sve u rukama ljudi, već je dosta na odluci samog Boga - kaže Stojković.

Među mogućim kandidatima za poglavara SPC su i Jovan, vladika šumadijski, Hrizostom, mitropolit dabrobosanski, kao i Grigorije, episkop diseldorfski i njemački.