Vakcina.jpg

Tačno 20.000 besplatnih doza vakcina protiv gripa obezbijeđeno je ove godine za građane Republike Srpske, a vakcinisanje kreće sutra.

Epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS Jela Aćimović kaže da su kategorije za besplatnu vakcinu iste kao i prethodnih godina.

To su pacijenti na hemodijalizi, pacijenti koji boluju od šećerne bolesti, insulin zavisnici, pacijenti koji su liječeni hirurškim metodama liječenja, HIV pozitivne osobe, pacijenti oboljeli od AIDS, osobe koje boluju od mišićne distrofije, multiple skleroze, osobe koje su završile s prijemom hemioterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti, oni kod kojih je izvršena transplatacija i osobe sa posebnim potrebama sa boravkom u kolektivnom smještaju.

Zatim, pravo na besplatnu vakcinu protiv gripa imaju djeca liječena od reumatske groznice s promjenama na srcu i djeca oboljela od cistične fibroze pluća.

– Besplatnu vakcinu mogu da prime i zaposleni na infektivnim klinikama, odjeljenjima i jedinicama intenzivne medicine. To su osobe koje imaju pravo na besplatnu vakcinu i svi mogu da se vakcinišu u nadležnom domu zdravlja, prema kojima je vakcina krenula već danas. Prema nekima će ići sutra. Dakle, treba kontaktirati dom zdravlja za naručivanje – objašnjava Aćimovićeva.

Što se tiče onih kategorija stanovništva koji žele da se vakcinišu, a nemaju pravo na besplatnu vakcinu, oni će se vakcinisati u Institutu za javno zdravstvo RS.

– Ove godine imamo 5.000 doza vakcina protiv gripa za ove kategorije. Radi se o četvorovalentnoj vakcini, koja štiti od četiri soja virusa – navodi ona.

Vakcinisanje u Institutu je svaki radni dan od osam do 16 sati.

– Imaćemo više punktova kako se ne bi stvarale gužve. Dakle, od sutra, od osam časova, građani mogu doći na vakcinaciju. Besplatan broj za naručivanje je 0800 50 555. Cijena je 26 KM – kaže ona.

Aćimovićeva je naglasila da svi oni koji imaju neke akutne simptome bolesti, povišenu temperaturu, da ne mogu primiti vakcinu nego moraju sačekati da ti simptomi prođu. To je osnovna kontraidikacija za vakcinaciju.

Osobe u smislu oboljevanja od korone, oni koji su u ovom trenutku bolesni, imaju akutne simptome i oni koji su u izolaciji, u potencijalnoj inkubaciji, ne mogu u ovom momentu da prime vakcinu – zaključila je Jela Aćimović.