patrijath irinej u hercegovini (4).jpg

Blaženopočivši patrijarh srpski Irinej je kao poglavar Srpske pravoslavne crkve posjetio  naš grad dva puta - uoči i na praznik Svetog Vasilija Ostroškog 2012. godine i prilikom hirotonisanja vladike Dimitrija u septembru 2018. godine.

U maju 2012. godine u Trebinju ga je dočekalo više hiljada građana, te najviši zvaničnici Grada i Republike Srpske. Nakon dočeka patrijarha, svečana litija krenula je ulicama grada do Sabornog hrama.

Tadašnji vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakao je, obraćajući se u Sabornom hramu u Trebinju Njegovoj svetosti Patrijarhu srpskom Irineju, da je patrijarh Irinej došao kao svoj među svoje, kao duhovni otac i molitvenik za ovaj narod i kraj, a i istovremeno i kao sin ovog kraja i naroda.

„Zemlja kojom danas hodite je zemlja Hrista kome služite, Svetih apostola, Svetog Save i Svetog Vasilija“, rekao je tada vladika Grigorije.

patrijath irinej u hercegovini (5).jpg

Poželivši doborodošlicu srpskom patrijarhu, vladika Grigorije je poručio patrijarhu da blagosilja srpski narod i ovaj kraj.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej je, obraćajući se domaćinima i vjernicima u Sabornom hramu u Trebinju, poručio vjernom narodu Hercegovine da bude ponosan i radostan što pripada crkvi svojoj kojoj je ostao vjeran i danas i u strašnim trenucima svoje istorije.

„Zato verujem da ovaj narod neće nikada propasti jer je njegovu zemlju oblila krv svetih mučenika“, rekao je Patrijarh Irinej te dodao da je srpski narod naučio da se prepušta mudrim ljudima da ga vode pravim putem.

patrijath irinej u hercegovini (6).jpg

Podsjećajući da je drugi put u Hercegovini, patrijarh Irinej je istakao da je veliki Božiji dar biti među Hercegovcima, u ovakvim prilikama, sa narodom Božijim koji se okuplja oko svojih hramova na svoja vjekovna zborišta i sabirališta.

Ističući da se raduje što je u svetoj zemlji Hercegovini, patrijarh Irinej je podsjetio da kada je nekada davno prvi put bio u Trebinju kao vojnik, prva naredba mu je bila da se u crkvu ne smije ići.

„Danas je, Bogu hvala, drugo vreme, danas ovako dočekan sa ljubavlju i srcem ovog naroda znam da nema većeg dara i blagoslova Božijeg“, rekao je Patrijarh Irinej.

patrijath irinej u hercegovini (3).jpg

Poslije Sabornog hrama Patrijarh je prislužio svijeću svim poginulim borcima Trebinja u proteklom ratu, na spomeniku podignutom njima u čast i sjećanje.

Patrijarh Irinej je potom, sa svojim domaćinom Episkopom Grigorijem i gostima, posjetio Hercegovačku Gračanicu.

Na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, patrijarh je služio Svetu arhijerejsku liturgiju u svečevom rodnom selu Mrkonjići.

patrijath irinej u hercegovini (8).jpg

Patrijarh je u Trebinju ponovo boravio u septembru 2018. godine, kada je hirotonisao i ustoličio vladiku Dimitrija.

patrijath irinej u hercegovini (1).jpg

patrijath irinej u hercegovini (10).jpg

patrijath irinej u hercegovini (9).jpg

patrijath irinej u hercegovini (2).jpg