izbori-glasacka-kutija.jpg

Centralna izborna komisija BiH saopštila je danas da nije dala nalog za ponovno brojanje glasova u Trebinju.

"Ne radi se o ponovnom brojanju glasova, već o brojanju glasačkih listića, da bi se pravilno utvrdio izborni rezultat na mjestima gdje to birački odbor nije dobro uradio", saopštili su iz CIK-a.

Iz CIK-a su ranije apelovali na sve političke subjekte da prigovore ne upućuju prije objave zvaničnih konačnih izbornih rezultata, jer za to nemaju zakonsku osnovu.

"Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate, subjekti navedeni u članu 5.30. stav (1) Izbornog zakona BiH mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića i to pod uslovima i na način propisan tim članom”, saopšteno je ranije iz CIK- a.

Prebrojavanje glasačkih listića u Trebinju sinoć se vršilo po odbrenju CIK-a kako bi Gradska izborna komisija pravilno utvrdila rezultate sa redovnih biračkih mjesta.

Ovo nije prvi put da Gradska izborna komisija ponovo prebrojava glasačke listiće i to se dešavalo i tokom ranijih izbornih procesa zbog nelogičnosti u sistemu evidencije i određenih nepoklapanja.

Gradska izborna komisija Trebinje podnijela je zahtjev CIK- u za otvaranje zapečaćenih glasačkih kesa i pravilno objedinjavanje utvrđenih rezultata sa tri biračka mjesta za nivo gradonačelnika i osam biračkih mjesta za nivo Skupštine Grada Trebinja, kako je Hercegovina press i sinoć izvjestila.

Razlog je jer se broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji nije poklapao sa zbirom važećih i nevažećih glasačkih listića za ova dva nivoa vlasti.

Izborni proces u Trebinju nadgledalo je čak 909 posmatrača ispred svih političkih subjekata i u toku prevrojavanja glasova nisu iskazivi primjedbe na bilo kakvu neregularnost u izbornom procesu.

Iz redova trebinjske opozicije su tvrdili da je CIK naredio ponovno brojanje glasova uTrebinju, što je CIK danas demantovao.