dom-ucenika-trebinje.jpg

Zbog povećanja broja oboljelih, Dom učenika u Trebinju spreman je da, u slučaju potrebe, bude pretvoren u bolnicu za kovid. Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije, a na zahtjev Gradskog štaba, tako bi se moglo brzo reagovati, dođe li do naglog povećanja broja oboljelih.

U prvom talasu Dom učenika u Trebinju služio je kao izolacioni centar, ali, ako zatreba, uz dodatno opremanje, biće pretvoren u bolnicu za lakše pacijente oboljele od kovida. Problem je nepostojanje instalacija za kiseonik.

“Nama treba dodatnog prostora, ali za teže pacijente, jer su oni zahtjevniji, posebno po pitanju terapije kiseonikom. Trenutno imamo 91 pacijenta, od čega 39 na kiseoničkoj podršci, a četvoro je na respiratoru”, ističe Stanko Buha, pomoćnik direktora za medicinske poslove Bolnice Trebinje.

Veći problem u zbrinjavanju oboljelih od virusa korona jeste nedostatak medicinskog kadra. Iako ih je na birou za zapošljavanje mnogo više, na prošlonedjeljni poziv javila su se dva ljekara, uz još dva odranije, i četiri medicinske sestre.

Zahvaljujući dogovoru sa Republičkim štabom za vanredne situacije i Kompenzacionim fondom, obezbijeđeno je plaćanje novih ljekara. Zbog velikog broja pacijenata oboljelih od kovida, činjenice da je trećina bolničkog medicinskog osoblja van stroja i tehničkih ograničenja, do daljnjeg će trpjeti drugi pacijenti.

Iako je Republički štab za vanredne situacije donio odluku da trebinjski Dom učeniak bude pretvoren u kovid bolnicu, ovaj prostor do daljnjeg će biti rezervni. Na postojećim kovid odjeljenjima u Bolnici ima još slobodnih petnaestak kreveta, a dodatno se može ubaciti još trideset kreveta, zahvaljujući donaciji Republičke uprave Civilne zaštite.

Na taj način, tvrde u Bolnici, liječenje oboljelih od kovida odvijalo bi se na jednom mjestu.

(RTRS)