3-Trebinje-Leotar_pogled-sa-juga-2-min.jpg

SNSD je uspio da zadrži gradonačelničko mjesto i najveći broj odborničkih mandata u Trebinju, a SDS je izgubio u trci za gradonačelnika  i osvojio tri mandata - jedno manje nego 2016. godine.

Međutim, SNSD je prema prvim procjenama izgubio oko 800 glasova za listu i oko dvije hiljade za gradonačelnika. Ipak zadržao je dominaciju u Trebinju i zato je pobjednik izbora. SDS je, s druge strane, i pored kandidata za gradonačelnika koga su u Trebinju prvi put imali poslije 12 godina, osvojio znatno manje glasova za listu i time jednog odbornika manje.

ANALIZA

SNSD

Ovi izbori su pokazali da je trebinjski SNSD zreo za početak hitnih promjena, prvenstveno u nižoj stranačkoj hijerarhiji. Mjesni odbori ove partije u potpunosti su zakazali - pokazuju preliminarni rezultati izbora. Ovoj stranci u Trebinju fali čvrsta organizacija, koja je, maltene neprimjetno, izgubljena za veoma kratak period.

SNSD, ukoliko želi da napravi rezultat 2022. godine, moraće čim prije da izvrši detaljniju i sveobuhvatnu analizu, ali i da napravi brojne kadrovske promjene.

Prve analize pokazuju da će neko morati da lupi šakom od sto. Organizaciono-kadrovska reorganizacija je jedino moguća, pa je na predsjedniku odbora Luki Petroviću i njegovim najbližim stranačkim saradnicima da ukoliko danas počnu sa analizom izbora i primjenom adekvatnih unutarstranačkih promjena.

Na gubitak povjerenja građana uticala je i pandemija korone. Izbori su pokazali i da brojni programi i investicije ne piju vode kod birača. 

LISTA ZA PRAVDU I RED

Lista koju predvodi narodni poslanik Nebojša Vukanović uspjela je da osvoji pet(?) mandata, što je dobar rezultat. Ipak, ovoj Listi fali ono najvažnije - organizacija, koju ne posjeduje, što je zasigurno smanjilo njihov, ako ništa drugo, bolji izborni rezultat. Međutim, mora se priznati da bez Vukanovića ova lista ne bi uspjela da postane parlamentarna.

Iako su svi očekivali da će Lista uzeti između šest i osam mandata, izbori su pokazali da je to, ipak, u ovom momentu nemoguće. Građani su i u ovom slučaju odlučili - pa među pet(?) kandidata sa najviše glasova nije profesor Vidomir Parežanin, koji je bio i prijedlog ove Liste za zajedničkog kandidata za gradonačelnika.

Ipak, ovoj Listi se mora odati priznanje jer je prvi put izašla na lokalne izbore i osvojila pet(?) odborničkih mandata.

SDS

Potop. Gubitnici izbora u svakom smislu. SDS je u Trebinju odavno sazreo za potpunu reformu - kako organizacionu, tako i kadrovsku. Ovi izbori su pokazali da SDS i dalje računa na davno istrošene lidere, čak nisu ni javno čestitali protivkandidatu na pobjedu koji ih je, bez sumnje, pobijedio na ovim izborima. 

Kada nisu imali kandidata za gradonačelnika, 2016. godine,+, imali su četiri odbornika. U budućem sazivu imaće tri.

Vrijeme je da SDS u Trebinju stavi prst na čelo i odluči šta dalje.

Očigledno je da im je dobar dio glasova preuzela Lista za pravdu i red što je primjetno po glasovima na pojedinačnim biračkim mjestima. 

PDP-HNP

PDP je odigrao najbolje što je mogao. Partija na izdisaju uspjela je da se prikloni Hercegovačkom narodnom pokretu i spasi se totalnog debakla na izborima. Iskoristili su to odlično, taman tako da kandidati HNP-a ne osvoje nijedan direktan mandat, a da Radenku Draškoviću pokažu gdje mu je mjesto - jer u politici više sigurno nije. 

Osvojili su tri mandata, i sva trojica kandidata su iz PDP-a.

Dobro urađen posao, a kapacitet HNP-a iskorišćen taman toliko da PDP-ovi kandidati uđu u Skupštini. Međutim, sada je već izvjesno da najmanje dvojica od njih trojice neće u skupštinske klupe, pa eto šanse za HNP. Ipak, predvodnika Radenka nema ni u toj kombinaciji.

SP

Uspjeli su da održe dva odbornička mandata u lokalnoj Skupštini. Zadržali su glasače, a tek poneki je "prebjegao" SPS-u. U pitanju je statistika greška. Svakako, veliki uspjeh za SP.

Postavili su poprilično mlad kadar na listu, ali je i njima potrebna hitna promjena pristupa samoj politici, jer je njihova ideologija odavno prošlost. Koalicioni kapacitet im je odličan, pa im se može prognozirati da će biti važan partner SNSD-u u budućoj skupštinskoj većini.

UJEDINJENA SRPSKA - PUP

Postigli su zacrtani cilj - u skupštinskim klupama će imati dva odbornika. Svakako, biće važan politički faktor u budućoj vlasti. Međutim, ovoj partiji će u Trebinju trebati još dosta vremena da se isprofiliše i skloni od teze da je čine isključivo bivši članovi SDS-a i PDP-a. 

Bez penzionera imali bi imali jedan mandat.

DNS

Tek jedan mandat, ali je to i očekivano i bilo je jedino realno. Stranka je u Trebinju doživjela korjenite promjene, a zatim je u fotofinišu Nenad Nešić smijenjen iz Puteva - "iz zdravstvenih razloga". 

Njima predstoji dosta posla, ali je jasno da će njihov koalicioni potencijal biti poprilično mali.

NDP

Odavno izgubljen politički subjekt u Trebinju vratio se sa novim, ali i svojim starim licima. Nedovoljno za ozbiljniji rezultat. Međutim, u NDP-u u glasove putem pošte gledaju kao u ozeblo sunce. Trebinjci svakako nisu prepoznali kapacitet ove partije i njenog mladog lidera. 

Ako pošta i prevagne, u odborničke klupe će Zoran Pologoš, stari endepeovac i bivši pedepeovac.

DEMOS

Za njih očigledno nema mjesta na političkoj sceni Trebinja. Politički prevrtljivci više ne prolaze. Potpisali su koaliciju sa SNSD-om, a kao da nisu. Građani su ih pročitali, pa će i naredne četiri godine provesti van parlamenta.

SPS

Ulijevali su najviše nade tokom ljeta kao nova politička snaga, a onda je postalo jasno da nemaju ni teoretsku šansu da prođu cenzus od tri odsto. Imali su odličan početak, ali je falila "organizacija". Ipak, oni su najmlađa partija u gradu pa su početničke greške čak i poželjne zbog budućeg iskustva. Svakako, zanimljivo će biti šta će se sa ovom partijom dešavati u budućnosti.

Ključna greška - zaboravili su da su "nesvrstani" nepoželjni u političkom pluralizmu. Predstoji im dosta rada, grešaka i sticanja iskustva u politici. Građansko je, nažalost, već neko vrijeme u Trebinju pred umorom. Vidjećemo hoće li ga uspjeti spasiti?!

POLIGRAF

Građani ih nisu prepoznali kao važan politički faktor. U skupštinskim klupama će svakako faliti Zoran Anđušić, ma šta neko mislio o njemu i ovoj političkoj opciji. Ipak, bio je odbornik koji se jedini pripremao za skupštinska zasjedanja i imao konstruktivne diskusije i prijedloge.

Budući odbornici, bar što se tiče ovog dijela, imaju na koga da se ugledaju.

POKRET ZA TREBINJE

Nema više Pokreta. Nažalost! Još jedan dokaz da je "građansko" na niskim granama.