beba pedijatrija.jpg

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođenih beba, Odjeljenju za pedijatriju i neonatologiju trebinjske Bolnice je od kompanije "Coca Cola" uručena donacija u vidu "toplog stila" za reanimaciju novorođenih beba, rekla je za TrebinjeLive.info načelnik ovog Odjeljenja primarijus dr Ljiljana Buha.

"Zahvalni smo im jer su odabrali našu neonatologiju i shvatili naš značaj. Ovaj vrijedni poklon biće nam veliko olakšanje u našem poslu, a našim bebama prestavljaće bezbjedniji kutak za poćetak života", navela je dr Buha.

Doktorica Buha kaže za TrebinjeLive.info da se u svijetu rodi oko 15 miliona djece prije punih 37 nedjelja, od čega čak milion beba ne preživi.

Ona je rekla da je učestalost prijevremenih porođaja oko 10 odsto, dok je u našoj zemlji još veća.

"U 2019. godini u trebinjskom porodilištu su se rodile 44 takve bebe. Zanimljivo, prijevremenih porođaja za vrijeme takozvanog lokdauna, u periodu mart-maj, bilo je značajno manje", navela je dr Buha.

Prijevremeni porođaj je značajan zdravstveni problem u cijelom svijetu zbog prateće smrtnosti, kratkotrajnih i dugotrajnih posljedica, kao i visokih troškova za društvo u cjelini.

"Za porodicu je prijevremeni porod neprijatan i neočekivan događaj i izvor velike traume. Za zravstvene profesionalce i mene lično svaka prijevremeno rođena beba je izazov, ali i velika odgovornost", pojasnila je dr Buha.

Ona je istakla da trebinjska Bolnica već 16 godina ima dobro obučen tim za zbrinjavanje ovih beba, ali da 20 do 30 odsto ovih beba zahtjeva sofisticirane aparate i multidisciplinaran pristup te se kao i svugdje u svijetu takve bebe transportuju u ustanove tercijalnog nivoa.

"Iako bi to trebala da bude Bolnica u Foči, to ona nije, pa ih šaljemo za Podgoricu, odnosno helikopterskim servisom RS u Banjaluku", rekla je dr Buha.

U svijetu se 17. novembar obilježava kao Svjetski dan prijevremeno rođenih beba sa idejom da se pažnja društva usmjeri na ozbiljne probleme prijevremeno rođenih beba i njihovih roditelja.

U obilježavanju ovog dana učestvuju udruženja roditelja, profesionalne organizacije, kompanije i pojedinci, ali ove godine u nešto drugačijim okolnostima.