Izlozba slikara amatera 3.jpg

U Muzeju Hercegovina otvorena je izložba 10 slikara amatera likovne umjetnosti iz Trebinja pod nazivom "Trebinju sa ljubavlju".

Sam naziv izložbe govori sve jer Mira Gavrilović, Vera Milaković, Jasna Mitrović, Biljana Petković, Željka Ilić, Marica Makera, Marija Čučković, Semir Ćerimagić, Dobroslav Šarović i Danilo Kuljić su svojim radovima pokazali koliko vole ovu umjetnost koja im znači odmor i uživanje.

Izložili su preko 100 radova rađenih u tehnici ulje na platnu, grafit, suvi pastel i akvarel sa raznolikim temama - od mrtve prirode, pejzaža, portreta i apstrakcije...

Ideja izložbe je da se objedine svi amateri slikari koji su bez diplome akademskih slikara, ali sa umjetničkim darom i vještinom.

Izlozba slikara amatera 1.jpg

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić je istakla da su svi umjetnici vezani za Trebinje i da su oni ovom izložbom pokazali i veliku hrabrost, jer su izložili svoje radove u muzejskoj galeriji i predali ih javnosti na uvid narednih mesec dana.

"Ovom izložbom pokazano je da muzeji nisu samo mjesta odabranih i isključivo vrijednih umjetničkih djela - već mjesta za svakog pojedinca i za svaku društvenu grupu. Upravo je to odgovor na temu - muzeji otvoreni za svakoga, iz različitih društvenih kategorija, sa različitim darovima, ali sa istim motivom i željom da se kroz stvaralaštvo iskaže ono plemenitije i bolje u svakome od nas", rekla je Grujić.

Prema riječima Mire Gavrilović ljubav prema slikarstvu počela je prije 12 godina kada joj je doktorica zbog zdravstvenih tegoba preporučila da se bavi nečim što će je opuštati. Tada je nastala i njena prva slika.

Kad je počela da crta Miri su se nalazi poboljšavali, tumor joj je nestao (ne samo zbog crtanja), ali je počela da razmišlja na drugi način o životu.

"Kad sam počela da crtam nisam znala dosta o tome i počela sam i da učim. Dosta je slika nastalo u prvom periodu i crtanje je bio jedan od prvih okidača ka mom ozdravljenju. Kad sam crtala ne bih stala, nisam obraćala pažnju na vrijeme sve do trenutka dok mi ruka ne počne drhtati. Odem u krevet spavam dva sata, budim se i opet počnem da crtam sve tako do odlaska na posao. To je bilo 'ludačko crtanje', ali umor nisam primjećivala. Sve sam to radila sa osmijehom na licu, a duša i srce mi je bilo puno. Osjećala sam se preporođeno" sa osmijehom na licu", priča Gavrilovićeva.

Izlozba slikara amatera 2.jpg

Ona se predstavila sa desetak slika različite tematike, a sve je u tehnici akril na platnu.

Ova izložba je centralni događaj u sklopu evropske manifestacije "Noć muzeja" u kojoj se Trebinje i ove godine pridružilo.