zdravko, djuro, dejan.jpg

Brano Likić, nekadašnji osnivač grupa Formula 4 i Rezonansa, jedan je od pionira sarajevske rok scene u čijem je studiju BLAP snimljena većina popularne muzike sarajevskih muzičara tokom osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog vijeka.

"Radili smo album Bombaj Štampe u mom studiju", započinje priču jednom u nekoj od lokalnih ljubinjskih kafana sarajevski muzičar i kantautor Brano Likić.

"Pripremali smo obradu pjesme "Kad si kupim mali motorin" i meni na pamet pade da u aranžman ubacim nešto iz djetinjstva, nešto kao omaž odrastanju. Skoro svaki raspust provodio sam kod dede i babe u Vođenima kod Ljubinja. Imao sam starijeg rođaka Neđu koji je išao u ugostiteljsku školu i nama klincima pričao kako poznaje strane jezike. Kada smo ga pitali da nam nešto kaže na engleskom, Neđo je rekao, naravno neobjašnjavajući što to znači: "Tk ćide, blu, blu!" Mi smo se smijali i usvojili to kao anegdotu, kasnije je prepričavali i posle dvadeset godina mojom intervencijom ubačena je u čuvenu obradu Đure i Bombaj Štampe, gdje je više puta ponavljaju prateći vokali", rekao je Brano.

Naravno, motiv za ovu crticu, je Branovo ljubinjsko poreklo. Brano je rođen u Sarajevu 1954. godine od roditelja iz Ljubinja.

Međutim, zanimljivo je da je frontmen Bombaj štampe Branko Đurić po majci takođe porijeklom iz Ljubinja. Đuro je rođen u braku Srbina i Bošnjakinje, a bez oca je ostao sa nepunih godinu dana. Njegova majka Fadila kasnije se preudala za slikara Branislava Popovca, takođe Hercegovca pa je Đuro u hercegovačkom okruženju izrastao u velikog umjetnika.

Menadžer Bjelog Dugmeta, član sarajevske grupe Regina i saradnik Zdravka Čolića, Zoran Jamina Pahulja takođe je po majci Ljubinjac.

Zdravko Čolić je živa legenda bivše jugoslovenske estrade. Ovaj rođeni Sarajlija gotovo pola vijeka svojim glasovnim mogućnostima i efektnim scenskim nastupom puni koncertne dvorane i stadione širom bivše Jugoslavije.

Pokojni Vlada Divljan je bio drugog kova. Vlada je svojom pojavom i svojom muzikom izazivao drugu vrstu reakcije. On je bio najveći džentlmen rokenrola. I u svojoj formi, komunikaciji, pa čak i u umjetničkom izrazu bio je gospodin čovjek, čovjek starog kova.

Naime, u selu Vlahovićima kod Ljubinja rođeni su Zdravkov otac Vlado, ali i majka Vlade Divljana, Biljana Sikimić. Dok je otac Vlade Divljana rođen u Šumi trebinjskoj, u selu Dobromanima, a u obližnjim Mionićima takođe u Šumi trebinjskoj rođena je majka Zdravka Čolića, Stana, djevojačkog prezimena Vuletić.

"Polovina mojih korena je iz Šumadije, a druga iz Hercegovine, jer je moj deda po majci Risto Stajčić bio iz Ljubinja", otkrio je Dejan Cukić za jedan trebinjski portal pre nekoliko godina dok je imao nastup na trebinjskoj motorijadi.

“Mi muzičari idemo tamo gde nas zovu tako da sam prvi put sada u Trebinju, ali možda je tako i trebalo - da nastupim na ovako lepom skupu pred ovoliko ljudi", dodao je Cukić tada. 

Dejan Cukić, proslavljeni muzičar po ocu potiče od čuvenog junaka Pavla Cukića, ali eto po majci je Ljubinjac. Njegov djed Risto Stajčić, povratnik iz Amerike naselio se po povratku sa Novog kontinenta u Sarajevu.

Zlatko Arslanagić, jedan od osnivača Crvene Jabuke porijeklom je iz Trebinja, ali njegova supruga Tanja je od ljubinjskih Ćorovića.