Android.jpg

Korisnici starijih android telefona često imaju glavobolje jer su im uređaji previše zastarili za neke servise.

Od septembra 2021. godine, veliki broj internet-stranica neće moći da se otvori na telefonima koji rade na operativnom sistemu Android 7.1 nugat ili starijem. Razlog za to je digitalna verifikacija.

Regulator za izdavanje digitalnih sertifikata, „Lat's Encrypt“, dugo je izdavao digitalni dokument kojim se potvrđuje vjerodostojnost neke stranice. Međutim, kompanija koja pravi dodatne sertifikate za potvrdu, „IdenTrust i Let's Enrypt“ neće obnoviti ugovor koji ističe u septembru 2021.

Otprilike trećina internet-stranica koristi sertifikate kompanije „Let's Enrypt“, dakle svi uređaji koji koriste „IdenTrust“ sertifikat neće moći da ih otvore, prenosi B92.

Prema podacima iz ove godine, oko trećina Android uređaja i dalje koristi Android 7.1 nugat operativni sistem, što znači da se trenutno radi o desetinama miliona telefona i tableta.

Oni koji ne žele da promikene telefon, mogu da instaliraju „Fajerfoks“ internet-pregledač, pomoću kojeg će još neko vrijeme moći da otvaraju sajtove sa „isteklim“ sertifikatom.