deminiranje 2020 aerodrom2.jpg

U rejonu sela Cerovac završeno je deminiranje lokaliteta gdje treba da bude izgrađen budući aerodrom, a preostalo je da se pregleda i teren pristupnih puteva, kaže za TrebinjeLive.info operativac za protivminske akcije iz Civilne zaštite Maksim Mrakić.

Mrakić navodi da su na lokalitetu budućeg aerodroma izvršene tri istrage.

"Uklonjene su četiri protivpješadijske nagazne mine, jedan tromblon i dva neeksplodirana ubojita sredstva, projektili 76", naveo je Mrakić.

Pronađeno je i više potezne žice, a te mine su ili eksplodirale ili uklonjenje odmah poslije rata 1996. godine.

Demineri iz Trebinja i Banjaluke nastavljaju posao na deminiranju terena koji se odnosi na prilazne puteve, gdje je već završena jedna ciljana istraga, ali ona još uvijek nije predata lokalnoj zajednici.

Deminiranje u rejonu Cerovca počelo je početkom oktobra, a biće urađeno ukupno 10 ciljanih istraga i šest sistematskih na lokalitetima gdje ne postoje ucrtana minska polja, ali postoji rizik da ih ima.

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija već budžetirala oko 30 miliona evra za eksproprijaciju i pripremne radove za budući aerodrom u Trebinju, te da će u narednoj godini biti izdvojen 51 milion evra, što je ukupno 81 milion evra.