trebinje grad.jpg

Poznati njemački portal "Focus.de" preporučio je tamošnjim penzionerima da svoje penzionerske dane provedu uživajući u jednom od 10 gradova svijeta, a na drugo mjesto stavili su upravo Trebinje.

Ovaj portal u tekstu pod naslovom "Rajevi za penzionisanje: 10 najboljih mjesta za zlatnu penziju" navodi da oko 242.000 njemačkih penzionera živi u inostranstvu, te da kroz ovaj tekst žele da pomognu Nijemcima da lakše donesu odluku gdje treba da provedu treće životno doba.

Izabrali su 10 najboljih gradova za život njemačkih penzionera među čak njih 574, koje su upoređivali.

Ispred Trebinja, koje zauzima drugo mjesto sa ukupno 80,8, nalazi se grad Batumi u Gruziji sa 83,2 boda, a iza našeg grada nalaze se Bursa u Turskoj, Mangaluru u Indiji, Ternopolj u Ukrajini, Đingdao u Kini, Rosario u Argentini, Cuenca u Ekvadoru, Sorokaba u Brazilu i Osijek u Hrvatskoj.

Jedan grad mogao je da ima najviše 100 bodova.

Njemački portal za Trebinje piše da je grad od 30.000 stanovnika, koji se nalazi na jugu BiH, u neposrednoj blizini mora, a koji je istorijski veoma zanimljiv.

"To je najmanje mjesto koje se našlo na ovoj listi. Grad je istorijski veoma zanimljiv. U njemu se nalaze rimokatolička katedralna crkva, srpski pravoslavni manastiri i džamije, koje simbolizuju svojevrsne promjene Trebinja kroz godine", navodi se u tekstu.

setnja subota trebinje (1).JPG

Od Frankfurta do Trebinja avionom treba svega dva sata - piše ovaj ugledni njemački portal.

"Zbog svoje veličine, Trebinje ima saobraćajni sistem koji ima 97 od 100 bodova. Mediteranska klima donosi još 93 boda. Kriminal i zagađenje su mali. Troškovi života su polovina berlinskog nivoa, stanarine su samo jedna sedmina. Jedina slaba tačka je zdravstveni sistem, koji je tek malo iznad prosjeka", piše "Focus.de".

Za metodologiju izbora 10 najboljih gradova među njih 574 korišćeni su sljedeći faktori:

- Prosječna kirija u gradu u odnosu na Berlin,

- Troškovi života u poređenju sa Berlinom,

- Kvalitet zdravstvene zaštite,

- Bezbjednosna situacija,

- Klima,

- Koliko je potrebno vremena da automobilom ili javnim prevozom prođe kroz grad,

- Nivo zagađenja i kvalitet vazduha.

stari grad.jpg

Kada se uzme u obzir da će u Trebinju u narednoj godini početi izgradnja novog kliničkog centra i aerodroma, jasno je da bi Trebinje u nekoj od narednih upoređivanja preuzelo prvo mjesto na ovoj listi.

Novi klinički centar gradiće se na 20.000 metara kvadratnih, a njegova vrijednost biće 30.000.000 KM. Kada se uz to doda i izgradnja aerodroma, na kome su već počeli pripremni radovi - nema sumnje da bi Trebinje bilo broj jedan. Vrijednost aerodroma za sada je procijenjena na 55.000.000 miliona evra, a njegovu izgradnju finansira Vlada Srbije.

novi klinicki centar trebinje (4).jpg