Sp gacko1.jpg

Socijalistička partija  u Gacku  okupila je energičnu  ekipu spremnu  da se uhvati u koštac  sa svim problemima – da kažemo dosta nečinjenju i neradu, jer ne možemo i ne smijemo više gledati kako oko nas sve propada, a mi očekujemo da nam neko drugi riješi problem, poručio je Milimir Guzina, predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke partije Gacko.

On kaže da  su lokalni izbori za ovu partiju  bitka za život dostojan čovjeka, njegovo ekonomsko osnaživanje i međusobnu solidarnost, s ciljem napretka  ove  lokalne zajednice.

Za gatačke socijaliste,  kao odgovorne I  ljude sa znanjem, čovjek i njegova porodica su u središtu  političkog programa.

“Socijalistička partija je oduvijek bila glas običnog čovjeka. Mi, socijalisti, okupljamo i štitimo interese radnika, seljaka, preduzetnika, intelektualaca, boračke populacije i svih koji žele da žive od rezultata svog rada, znanja i obrazovanja. Upravo zbog svega toga, naš moto u kampanji je „Udarnički za narod“. Želimo da akcenat stavimo na rad”, jasan je Guzina.

U  dosadašnjim kampanjama svih političkih partija gatački socijalisti su vidjeli  da većina njih odlično zna šta nedostaje Gacku i Gačanima, ali su, kažu, , isto tako, svjedoci da se malo, ili nimalo na tome radi i ostvaruje.

Guzina napominje da Gacko ne spada u nerazvijene opštine po budžetu, ali  da po svemu drugom Gacko to jeste, te upozorava da  ova lokalna zajednica nema osnovnu infrastrukturu koju zahtijeva bilo koje mjesto da bi ga mogli nazvati pristojnim za život u 21. Vijeku.

“Mi smo imali nekoliko jakih preduzeća u kojima je bilo prestižnije raditi, nego na termoelektrani, koja je ostala jedini oslonac Gačanima. Tu je bila i bogata ugostiteljsko-turistička ponuda, koja se mogla mjeriti sa bilo kojom u Republici Srpskoj; zatim trgovačko preduzeće „Gatačko polje“ sa mrežom prodavnica u cijeloj BiH. U Gacku je postojalo i „Planinsko dobro“ sa zavidnim stočnim fondom i kompletnom infrastrukurom proizvodnje i prodaje hrane; te građevinsko preduzeće, dekorativa itd. Sva ta preduzeća (ili skoro sva) su preživjela rat, ali nisu mogla preživjeti nesavjesno upravljanje i privatizaciju koju je provela aktuelna opštinska vlast. Komus i Vodovod su pred kolapsom. A, što je najgore, upropaštava se i najvredniji resurs Gacka – u Gacku se, nažalost, decenijama već, vrši negativna selekcija stanovništva – uspješni i obrazovani ljudi godinama odlaze iz ove sredine”, podsjeća Guzina.

Ipak, smatraju da su svemu ovome doprinijeli  I  građani Gacka  svojim nečinjenjem.

“To je ono što je okupilo ove ljude u Socijalističkoj partiji u Gacku – da kažemo dosta nečinjenju i neradu. Ne možemo i ne smijemo više gledati kako oko nas sve propada, a mi očekujemo da nam neko drugi riješi probleme.Vrijeme je da obični čovjek podigne svoj glas. Posljednji je trenutak da zaustavimo propadanje našeg Gacka. To osjećamo  kao dug našim precima i našim potomcima”, poručuje Guzina.

Sp gacko2.jpg

On smatra  da je ovo zadnji čas  da se zaustavi srljanje u propast  I da  je moguće promijeniti beznadno stanje u Gacku.

“Gacku  – vratiti ugostiteljstvo i turizam (planinski turizam, skijaški centar, lovni turizam, gastroturizam). Gacku vratiti proizvodnju hrane. Energično zahtijevati od Vlade izgradnju novog bloka termoelektrane, koja je važan faktor energetske stabilnosti Republike Srpske, a istovremeno i zamajac privrede u Gacku i Hercegovini. Na sve ove načine Gacku vratiti radna mjesta i Gačanima dostojanstvo. Gacku vratiti ljude; ljudima vratiti Gacko!”,  jasan je Guzina.

Kaže da su se okupili u Socijalističkoj partiji da pokažu da politika nije i ne smije biti laž, prevara, pljačka i otimačina, nego da politika jeste i mora biti briga o prošlosti i budućnosti ovog naroda, opštine i društva u cjelini.

“Briga o prošlosti je briga o očuvanju tradicije (u materijalnom i nematerijalnom smislu) ulaganjem u očuvanje i obnavljanje svake vrste našeg nasljeđa (istorijskih spomenika, običaja, vjere, duhovnosti i kulture ovog naroda) da bismo imali šta da ostavimo potomcima. A, briga o budućnosti je kreiranje ambijenta koji će omogućiti što kvalitetniji život nama i našem potomstvu u ovoj sredini – da oni, koji žele da ostanu ovdje, imaju gdje i ostati, a oni, koji žele da se vrate, imaju se gdje i vratiti, da majka i otac nisu željni svog djeteta i unuka”, kaže Guzina.

Ističe da je zadovoljan kada vidi mlade ljude na listama bilo kojeg političkog subjekta.

“Moramo ih ohrabrivati da učestvuju u kreiranju svoje budućnosti. Nisam zadovoljan kada vidim da se lokalni izbori uopštavaju temama koje nisu lokalne. Potežu se pitanja nacionalne sigurnosti, neki politički subjekti uzimaju sebi za pravo da su isključivi stvaraoci i branioci Republike Srpske, vežu se istorijske pravde i nepravde sa sadašnjim kandidatima političkih subjekata,… Na taj način se stvaraju užasne podjele i mržnja u našem društvu, jer se postavlja  isključivost, mržnja i krivotvorenje za način nacionalnog potvrđivanja. Smatram da je to prevara birača i ne služi na čast nijednom političkom subjektu”,  ističe Guzina.

Smatra da je mnogo  stvarnih i životnih tema o kojima treba razgovarati danas u Gacku.

“Treba zadržati djecu u područnim školama,  dajući im novčane podsticaje, što se pokazalo kao dobra praksa u Trebinju. Treba pomoći porodice sa sterilitetom plaćanjem postupaka potpomognute oplodnje. Treba izgraditi gradski park u Gacku, da Gačani imaju gdje da se sastaju i druže mimo kladionica. Treba izmjestiti autobusku stanicu, urediti zelenu pijacu, riješiti problem parkinga u centru, dovesti vodu, izgraditi kanalizaciju, urediti zaštitnu zonu prema rudniku, pomoći domaćinstva prilikom prelaska na zdravije i efikasnije načine grijanja”,  ističe Guzina.

On naglašava da gatački socijalisti neće obećavati nezasluženi novac i izmišljena radna mjesta.

“ Zajednički moramo raditi da stvaramo bolji život u Gacku, i to raditi udarnički za narod i za Gacko!”, poručio je Milimir Guzina, predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke partije Gacko.