IMG_20201111_481.jpg

Komunalno a.d. Trebinje jedno je od najaktivnijih i najproduktivnijih u našem gradu. A to potvrđuju odlični rezultati i značajna priznanja, kao i uvođenje brojnih novina u radu.

U prethodne četiri godine Grad Trebinje je zajedno sa Komunalnim preduzećem uradio rekonstrukciju i revitalizaciju gradskog parka (63 stabla i 200 grmova, 20.000 metara travnatog busena i nove staze, najsavreminiji sistem zalijevanja, 3 dječija igrališta i video nadzor) koji je srce našeg grada, nezaobilazni kutak za sve generacije i mjesto koje svojim izgledom upotpunjuje sliku Trebinja.

Ukras parku je svakako i fontana “Trobojka”, poklon predsjednika RS Željke Cvijanović. Po ugledu na velike gradove, uvedeno je proljećno i jesenje uređenje grada. U okviru proljećne i jesenje sadnje, od domaćih proizvođača, kao podrška lokalnoj proizvodnji, kupljeno je 140 000 sadnica.

“Po prvi put uvedena je druga smjena čistača i pražnjenje kontejnera u periodu od 1. aprila do 1. oktobra. U gradu trenutno imamo 750 kontejnera od 1m2 i preko 50 kontejnera od 5m2, te 4 polupodzemna. Uveli smo odvoz otpada u svim prigradskim naseljima i mjesnim zajednicama, i to svih 7 dana u sedmici. Novina je i to da smo umjesto dosadašnjeg odvoza kabastog otpada 2 puta mjesečno, uveli besplatan odvoz svakog ponedjeljka i četvrtka. Takođe, Trebinje je postalo prvi grad u RS i drugi u BiH sa polupodzemnim kontejnerima", kaže Nedeljko Lambeta, direktor Komunalnog.

IMG_20201111_59466.jpg

On napominje da je ovo preduzeće, zajedno sa Gradskom upravom pokrenulo uređenje staza i zelenih površina u groblju Podgljivlje i Banjevci. Kompletno je popravljena tehnička voda na desnoj obali Trebišnjice, a u toku je rekonstrukcija lijeve obale. Nastavak ovih radova planiran je i u 2021. godini.

Uređena je i gradska deponija za komunalni i građevinski otpad.

Iz Komunalnog poručuju da im je cilj da Trebinje do 2024. godine postane najčistiji, najuredniji i najzeleniji grad. Ovo preduzeće je s ciljem što bolje usluge svim građanima u prethodnom periodu modernizovalo i svoj vozni park, te je donacijama Vlade RS i evropskih fondova  nabavljeno 12 vozila i radnih mašina, čime je starost voznog parka smanjena sa 35 godina na 16,2 godine.

Donacijom iz Danske nabavljeno je 420 kontejnera. U Trebinje su već stigla 164, dok preostalih 216 uskoro stiže.

“Posebno smo ponosni na činjenicu da smo zaista pokazali i dokazali da smo društveno odgovorna firma. Pored toga što dajemo podršku svim kulturnim i sportskim manifestacijama u našem gradu, vodimo računa i o edukaciji najmlađih. Tako smo u trebinjskim vrtićima, osnovnim i srednjim školama organizovali edukacije za odvojeno prikupljanje otpada i značaj ekologije kroz razne predstave, takmičenja za djecu tj. škole gdje je nagradni fond iskorišten za odlazak na ekskurziju djece slabijeg imovinskog stanja”, kaže Lambeta, te napominje da je u svim javnim ustanovama, kafićima i restoranima u Trebinju organizovano odvojeno prikupljanje papira i stakla. 

IMG_20201111_47870.jpg

U toku su radovi na novom objektu gradske tržnice, gdje će biti izloženi mliječni, suhomesnati i proizvodi od ribe. Grad Trebinje će obezbijediti opremu za rashladne vitrine, dok će za zelenu pijacu biti obezbijeđeni novi stolovi i jednoobrazni suncobrani.

Komunalno trenutno izrađuje projektnu dokumentaciju za izgradnju mini sortirnice i prve kompostane u Republici Srpskoj.

Sve nabrojano bilo je i više nego dovoljno da Komunalno već dvije godine zaredom dobija sertifikat bonitetne izvrsnosti AAA, što ovo preduzeće rangira kao jedno od najboljih u BiH.

IMG_20201111_47679.jpg