Novica gusic spomenik nevesinje.jpg

Spomenik slavnom komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću danas su u Nevesinju otkrili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, predsjednik BORS-a Milomir Savčić i sin legendarnog komandata Damjan Gušić, sin poginulog borca Aleksandar Zirojević i jedan od komandanata Nevesinjske brigade Ranko Prodanović.

Spomenik u prirodnoj veličini postavljen je na ulaz u bivšu kasarnu “Nevesinjska puška”, a rad je poznatog akademskog vajara Bojana Mikulića iz Banjaluke.

Inicijativu za izgradnju spomen-obilježja pokrenula je opštinska Boračka organizacija, koja je izgradila spomenik zajedno sa opštinom Nevesinje, Elektroprivredom Republike Srpske, Elektro-Hercegovinom, Hidroelektranama na Trebišnjici (HET) i HE “Dabar”.

Iz Boračke organizacije opštine Nevesinje su naglasili naglašavaju da borci pamte pukovnika Gušića po hrabrosti, odlučnosti i poštenju što ga svrstava u red najčasnijih srpskih vojskovođa, te da će ovaj spomenik trajno podsjećati na ljudsku i vojničku veličinu, slobodu i patriotizam.

Gušić je preminuo u Beogradu u martu ove godine u 79. godini, a sahranjen je u rodnom selu Bratač kod Nevesinja.

Kada je u junu 1992. godine krenuo egzodus srpskog naroda i vojske iz doline Neretve, Gušić je 16. juna na Čobanovom polju kod Nevesinja stao pred vojsku i narod i rekao da dalje nema povlačenja.

Tog dana je formirana Nevesinjska brigada i smatra se da je to bilo presudno za odbranu istočne Hercegovine i Republike Srpske.

Gušić je na čelu Nevesinjske brigade bio i tokom Mitrovdanske ofanzive u novembru 1992. kada je daleko jači neprijatelj doživio težak poraz od pripadnika Nevesinjske brigade, čime su sačuvane istočna Hercegovina i Republika Srpska.

Gušića je krasila velika hrabrost i odlučnost, te da je u presudnim trenucima i svojim nadređenima znao reći “ne”, pa je tako tokom Mitrovdanske bitke 1992. godine odbio povlačenje na rezervne položaje uz riječi: “Nemamo rezervno Nevesinje, pa ni rezervni položaj”.

Brigada pod njegovom komandom nije izgubila ni pedalj teritorije.

Mitrovdan se u Nevesinju obilježava i kao Dan opštine i krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske. Danas je u Sabornom hramu služena sveta arhijerejska liturgija, a nakon toga pomen, te su položeni vijenci na Spomenik slobode.