Izlozba udah3.jpg

U Kulturnom centru otvorena je izložba "Udah" docenta na Akademiji umjetnosti u Beogradu Ivane Dragutinović Sokolovski.

Ova izložba dio je velikog (regionalnog) ciklusa "Dodir" koji je predviđen da obuhvati četiri izložbe i to u Vranju, Beogradu, Sarajevu i Trebinju. Sama riječ "dodir" je nešto čime se ova autorka bavi više od decenije, a u ovom kontekstu dobio je značenje kao jedna osnovna i nasušna ljudska potreba.

Ivana je cijeli projekt i koncept organizovala prije pandemije, ali život je namjestio da još više apostofira pobjedu života nad nekim stvarima koji se pojavljuju prirodno ili ljudskim djelovanjem.

"Ova izožba je baš suprotno od onoga što govore da se ne komunicira, grli, ljubi i ideja umjetnosti je da ne daje odgovore na sva pitanja već da postavlja mnoga pitanja i pokušava otvoriti oči i um ljudima koji su u gužvi i ne razmišljaju na umjetnički način. Ova tema dodir mene zaokuplja od kad znam za sebe", rekla je Dragutinović Sokolovski.

Izlozba udah1.jpg

Prema Ivaninim riječima tumačenje riječi "udah" je višestruk i ona ga sada doživljava u Trebinju na drugačiji način i kao relaksacija u odnosu na ono što je doživljavala u prethodnom vremenu u Beogradu za vrijeme pandemije.

Autorka se trebinjskoj publici nije predstavila slikama, crtežima, fotografijama već video performansom i umjetničkim intervencijama u prostoru, ambijentalnoj postavci.

"U ovoj prostoriji su zavjese od gaze i na njoj je vez koji sam uradila. To je na neki način probadanje tananosti i nježnosti sa porukom koja poziva na dodir, zagrljaj, na ljubav. Latinicom, ćirilicom i na francuskom jeziku napisano je 'Želim da te dotaknem, dodirnem, zagrlim' vez ispisan crvenim slovima, mojim ružem za usne i na taj način inzistiram na neposrednosti, iskrenosti i kontaktu bez posrednika", iskrena je Dragutinović Sokolovski.

Izložba je otvorena do 20. novembra.

Izlozba udah2.jpg