bolnica trebinje.jpg

U centralni blok trebinjske Bolnice koji djeluje u kovid režimu već su smješteni prvi pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, a tokom dana će biti smješteni i drugi svi kovid pozitivni pacijeneti koji zahtjevaju hospitalizaciju, rekao je za TrebinjeLive.info pomoćnik direktora Bolnice za medicinska pitanja dr Stanko Buha.

Buha je istakao je da je u kovid režeim stavljeno 60 odsto kapaciteta Bolnice, a da su prvi pacijenti kovid pozitivni pacijenti, njih 14, smješteni na odjeljenjea pedijatrije i urologije, gdje im je pružena predviđena medicinska njega.

“U komunikaciji sa požrtvovanim doktorima iz porodične medicine znamo da ima još značajan broj kovid pozitivnih pacijenata koji će zahtjevati hospitalizaciju. Zato smo odlučili da ispraznimo i interno i hirurgiju koji će, takođe, od danas od 12.00 sati raditi u kovid režimu”, naveo je Buha.

On je pojasnio da kovid pozitivni pacijenti u Bolnicu ulaze na ulaz pored Službe hitne medicinske pomoći, gdje se nalazi i prijemni pult, navodeći da su u rekordnom roku uspjeli da oslobode krevete i Bolnicu prebace u kovid režim.

“Od samog početka pandemije virusa korona Bolnica vrši snimanje pluća svim pacijentima, a broj urađenih snimaka u posljednjih nekoliko dana je bio alarmantno veliki. Svi radnici na rendgen aparatu su u sistemu rada, montirana je postojeća oprema, te obezbijeđena dodatna zaštitna oprema”, kaže dr Buha.

stanko buha.jpg

Prema njegovim riječima, infektolog trebinjske Bolnice zajedno sa ostalim ljekarima i medicinskim sestrama je od prvog dana sa kovid pozitivnim pacijentima, kojima po preporučenim protokolima Svjetske zdravstvene organizacije određuju terapiju i tok liječenja.

Ono što ohrabruje, kaže dr Buha, jeste podatak da je procenat smrtnosti u trebinjskoj Bolnici među najmanjim u regionu u odnosu na broj hospitalizovanih i kovid pozitivnih pacijenata.

U kovid režimu angažovani su ljekari koji su mlađi od 50 godina, dok će stariji ljekari raditi u redovnom režimu rada.

“Tako čuvamo i pacijente i kadar”, naveo je dr Buha.

On navodi da je pokretanje kovid režima u Bolnici bio zahtjevan posao, ali da su u rekordnom roku uspjeli to da urade.

“Posebno sam zahvalan Gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem i zamjenikom gradonačelnika Slađanom Skočajić, jer bez njihove pomoći, operativnosti i podrške ne bismo uspjeli da sve uradimo u ovako kratkom roku i da kovid pozitivnim pacijentima na raspolaganje stavimo 90 dodatnih kreveta”, naveo je dr Buha.

SMJEŠTANJE PACIJENATA KOJI NISU KOVID POZITIVNI

Pacijenti kojima je potrebna hospitalizacija, a ne spadaju u kovid pozitivne pacijente, ulaz u Bolnicu predviđen je kroz glavnu kapiju, a zatim kroz dvorište do hirurške ambulante.

“To su, na primjer, trudnice, djeca, pacijeneti sa infarktom miokarda, moždanim udarom. Za njihovo liječenje na raspolaganju su hirurška ambulanta, intenzivna njega, porodilište sa neonatologijom, neurologija i psihijatrija”, pojasnio je dr Buha.

Na raspolaganju je 60 kreveta.

“Ljudski resursi su, takođe, raspoređeni i ne očekujemo velike probleme, bez obzira na to što imamo i bolesnog osoblja”, kazao je dr Buha.

APEL

Doktor Buha je uputio molbu svim građanima da se pridržavaju propisanih mjera, te da vjeruju u ljekare i ostalo medicinsko osoblje.

“Ako imaju simptome kovida treba da se putem telefona jave svom porodičnom ljekaru koji će ih uputiti kada, gdje i u koliko sati da dođu u jednu od dvije respiratorne ambulante. Nema mjesta panici”, naveo je dr Buha.

On se posebno zahvalio Crvenom krstu na dostavljenim namirnicama i zaštitnoj opremi, te svim preduzetnicima koji su to uradili u ranijem period.

Buha je kazao da je već razgovarao sa uspješnim ljudima iz našeg grada i dijaspore koji su izrazili spremnost da pomognu u borvi protiv virusa korona.

DOM UČENIKA - KOVID BOLNICA

U slučaju da Bolnica ne bude u situaciji da primi sve pacijente kojima je potrebna hospitalizacija, a koji su kovid pozitivni, Dom učenika u bivšoj kasarni postaće je kovid Bolnica na osnovu odluke Vlade Republike Srpske.

Učenici koji su tamo smješteni biće prebačeni u Studentski centar, odnodno u hotele na području grada.

Dom učenika raspolaže sa oko 200 kreveta.