Jovanka kovacina.jpg

Trebinjka Jovanka Kovačina  jedna je od autora inovacije „Ekološki prihvatljiva tehnologija za proizvodnju gelnih premaza i protivpožarnih materijala koristeći bio-obnovljive i otpadne materijale“ koja je dobila zlatnu medalju za najbolju inovaciju u oblasti novih tehnologija na 16. međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija „Novo vrijeme“ u Sevastopolju (Ruska Federacija).

Osim Jovanke pobjednički tim su činili i Milena Milošević, Aleksandar Marinković, Milutin Milosavljević, Tihomir Kovačević, Aleksandar Jovanović i Slobodan Petrović.

U konkurenciji 27 prijavljenih zemalja rad iz Srbije je dobio najvišu ocjenu, a autori su zaposleni na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Srbije, Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici i Vojno-tehničkom institutu u Beogradu.

Diploma.jpg

Prema riječima Jovanke Kovačine koja radi u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Srbije, njihova inovacija predstavlja razvoj novih ekološki i ekonomski prihvatljivih tehnologija za proizvodnju gelnih premaza i materijala koji smanjuju zapaljivost na bazi nezasićenih poliestarskih smola iz bioobnovljivih izvora.

"Ovi materijali su sintetisani iz sirovina dobijenih iz otpadnog poli(etilen) tereftalata (PET) i bio-obnovljivih izvora", rekla je Kovačina.

Proces se sastoji od tri veoma zahtjevne faze.

"Predstavljene tehnologije poštuju ekološke standarde kao i principe zelene i cirkularne ekonomije. Dobijeni proizvodi mogu se primijeniti u raznim industrijama kao što su građevinarstvo, rudarstvo, prerada polimera...", zaključila je Kovačina.