Poligraf.jpg

Za relativno kratko vrijeme trebinjski POLIGRAF okupio je tim ljudi koji je spreman da djeluje projektno i u partnerstvu sa građanima. Smatraju da je potrebno osvježenje na političkoj sceni, uvođenje mladih i obrazovanih ljudi, koji će raditi na rješavanju stvarnih životnih problema i stvaranju boljih uslova za otvaranje novih radnih mjesta.

Smatraju da se treba preći sa priče na djela, ne baviti se politikanstvom i raznim političkim i društvenim podjelama već zasukati rukave i raditi na jačanju privrednog i društvenog ambijenta zarad ostanka i opstanka našeg naroda!

Program POLIGRAF-a čini 10 posebnih oblasti za koje će se njihovi budući predstavnici u lokalnom parlamentu posebno zalagati. Riječ je o oblastima ekonomije, poljoprivrede, turizma, obrazovanja, zdravstva, ekologije, urbanizma, sporta, kulture i porodice.

U oblasti EKONOMIJE neophodno je hitno uređenje infrastrukture sa parcelacijom Poslovne zone “Volujac”, te planiranje podsticaja za otvaranje novih privrednih subjekata u ovoj zoni, kao i donošenje marketing strategije za njeno bolje predstavljanje potencijalnim investitorima. Kao jedan od važnih preduslova za otvaranje radnih mjesta u realnom sektoru je i osnivanje Centra za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju potrebnih kadrova za privredu, te osnivanje posebnog projektnog biroa koji bi radio na izradi projekata za IPA i druge međunarodne fondove. Grad treba da bude nosilac ideje o davanju povoljnih kredita za razvoj malih preduzeća, te da obezbijedi efikasniji sistem naplate sopstvenih prihoda.

U oblasti POLjOPRIVREDE zalagaće se za izradu strategije razvoja sela, podsticanje organske proizvodnje hrane i ljekovitog bilja, te brendiranje autohtonih proizvoda našeg kraja i otvaranje regionalne “eko pijace”.

U oblasti TURIZMA neophodno je razvijati seoski turizam kao granu turizma koja je već zauzela primat među turistima u svijetu, te osnovati park prirode “Sušica”, a od zimske ljepotice Ubala napraviti turistički centar. Za još ljepšu sliku grada zalagaće se za uređenje obala rijeke Trebišnjice i besplatan Wi-Fi u centru grada.

U oblasti OBRAZOVANjA zalagaće se da Trebinje postane NTC centar za seminare, kampove i edukacije, uz promociju dualnog obrazovanja i veća izdvajanja za opremanje srednjih stručnih škola. Važno je i da se otvore nova fakultetska odjeljenja, ali i da se budući srednjoškolci i brucoši edukuju o potrebama tržišta rada kako bi upisivali one srednje škole i fakultete koji će im omogućiti siguran posao. Mora postati pravilo – svi studenti sa prosjekom većim od 9,00 ne smiju da čekaju nijedan dan za pripravnički staž.

U oblasti ZDRAVSTVA koje se u posljednjih osam mjeseci istaklo kao najvažniji sektor, neophodno je uspostavljanje partnerstva sa većim medicinskim centrima kako zbog liječenja pacijenata, tako i zbog dolaska ljekara u našu Bolnicu. Kao regionalni zdravstveni centar neopodna je i nabavka savremene opreme, te stipendiranje studenata medicine i budućih specijalizanata. I ono najvažnije – mora se izvršiti hitna kontrola kvaliteta i kvantiteta pružanja zdravstvenih usluga.

U oblasti EKOLOGIJE među najvažnijim ciljevima za koje će se zalagati su formiranje novih zelenih površina i parkova u Gorici i Petrovom polju, uklanjanje divljih deponija i pošumljavanje goleti na brdima iznad grada.

U oblasti URBANIZMA prioriteti treba da budu rekonstrukcija preostalih magistralnih pravaca, prvenstveno prema Nikšiću i Bileći, te izgradnja i sanacija saobraćajnica u naseljima. Neophodno je omogućiti i takozvani jednošalterski sistem izdavanja građevinskih dozvola, te obezbijediti uslove za izgradnju garaže sa parking mjestima i širenje kanalizacione mreže širom gradskih naselja.

U oblasti SPORTA zalagaće se za izgradnju novih terena u svim mjesnim zajednicama, te za afirmaciju privrednika da podrže razvoj sporta. Fudbaleri ponovo treba da igraju Premijer ligu, a košarkaši da dobiju veću podršku grada. Svakom djetetu u Trebinju treba omogućiti bavljenje željenim sportom.

U oblasti KULTURE neophodna je veća afirmacija lokalnih dramskih i likovnih umjetnika, te muzičara iz našeg grada kojima će se obezbijediti adekvatan prostor za nesmetano vježbanje. Centar grada u ljetnim mjesecima treba da bude galerija na otvorenom, a od resornog Ministarstva tražićemo osnivanje srednje umjetničke škole. Posebnu pažnju treba posvetiti obilježavanju nekropola stećaka i njihovog stavljanja na turističku mapu grada

U oblasti PORODICE zalagaće se za otvaranje škole za trudnice i centra za podršku dojenju, te da se obezbijede sredstva iz gradskog budžeta za podršku samohranim roditeljima i djeci iz socijalno ugroženih porodica.