virus korona tb.jpg

Širom Evrope, iz dana u dan, dramatično raste broj novozaraženih virusom korona, a vlsti evropskih zemalja ponovo uvode oštre antiepidemijske mjere.

Britanski premijer Boris Džonson razmatra da li da se tokom ove sedmice ponovo uvedu restrikcije koje bi podrazumijevale obustavu gotovo svih aktivnosti osim rada prodavnica sa životnim namirnicama, apoteka i obrazovnih institucija.

Sve do 1. decembra građani Francuske moći će da izađu iz svojih kuća samo u nabavku osnovnih životnih namirnica, do ljekara i na jednočasovni trening u toku jednog dana.Skaj njuz prenosi da će svako ko želi da izađe iz nekog drugog razloga morati da popuni poseban zahtjev za izlazak, a dnevni list "Parizien" prenio je izjavu francuskog premijera Žana Kasteksa da će građanima biti dozvoljeno da se udalje najviše jedan kilometar od svojih kuća.

Vanredne restriktivne mjere od danas se uvode i u Njemačkoj i trajaće 4 nedjelje.

Predviđeno je zatvaranje noćnih klubova, barova, hotela, bioskopa i teretana, restorani će vršiti samo dostavu hrane, a javna okupljanja biće ograničena na maksimum deset ljudi.

U Belgiji će biti uvedeno djelimično zatvaranje nakon najžešćeg talasa novih kovid slučajeva u Evropi, čak 1.600 na 100 hiljada stanovnika.

Novi set restriktivnih mjera uveden je prošle nedjelje i biće na snazi jedan mjesec, saopšteno je iz belgijske vlade.

Sa rekordnim 24.991 oboljelim, Italija je žestoko pogođena drugim talasom epidemije i vlada razmatra set novih mera koje će biti uvedene, a u Grčkoj se zatvaraju restorani, barovi, kafei, bioskopi i teretane u gotovo svim dijeloviam zemlje, uključujući i prestonicu Atinu.

Premijer Kirijakos Micotakis objelodanio je da nove mjere stupaju na snagu sutra i da će biti na snazi do kraja novembra.

U Španiji je objavljeno vanredno stanje i uveden je policijski čas od 23 do šest ujutru.