mirko curic 2.JPG

Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je danas da će hirurško i interno odjeljenje, te po potrebi i urologija, pedijatrija i očno odjeljenje trebinjske Bolnice ubuduće raditi u kovid režimu sa oko 80 dodatnih kreveta, što znači da će biti namijenjeni pacijentima kod kojih je potvrđen virus korona, a kojima je neophodna bolnička hospitalizacija.

Ćurić je, nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije, istakao da je Štab za vanredne situacije u stalnom zasjedanju.

"Zahvaljujem se velikoj većini građana koji poštuju mjere. Ali ovo što se dešava je iz razloga jer imamo i one koji ne poštuju mjere. Insistiraćemo da se poštuju mjere koje su već donesene", naveo je Ćurić.

On je kazao da odluke koje se donose nisu političke, već da su donesene po preporuci epidemiologa i ljekara.

"Sa Eparhijom smo dogovorili da se slave, sahrane i kršenja obave u krugu porodice", naveo je Ćurić.

Prioritet je zdravlje ljudi, ali i da privreda radi - poručio je gradonačelnik, navodeći da je moguće da se mjere poštuju a da privreda pritom radi.

"Trenutne su procjene da se već danas počne sa oslobađanjem smještajnih kapaciteti Bolnice za nove kovid pacijente", naveo je Ćurić.

On je kazao da nema razloga za paniku, zahvaljujući se svim medicinarima što su 24 časa na raspolaganju građanima.

Direktor Doma zdravlja Branka Drašković rekla je da svi građani treba da imaju povjerenje u sve medicinske radnike, koji ulažu nadljudske napore da pregledaju sve pacijente.

"Niko nije ostao nezbrinut. A zbrinjavaju se i svi drugi pacijenti koji nemaju virus korona, već neke druge bolesti. Radimo u dvije respiratorne ambulante", rekla je Draškovićeva.

Ona je istakla da se sa simptomima korone u posljednjih desetak dana testirana oko 80 ljudi, a ponekad i do njih 100.

"Procjena kome se trebaju uzeti briseve je jako dobra", navela je Draškovićeva.

Ona je istakla da se u narednom periodu očekuje pad broja oboljelih.

Pomoćnih direktora trebinjske Bolnice za medicinska pitanja dr Stanko Buha rekao je da je stanje na kovid odjeljenju alarmantno, jer novi pacijenti čekaju da postojeći koji su hospitalizovani izađu iz Bolnice.

"Oko 60 odsto kapaciteta Bolnice stavićemo u funkciju kovid oboljelih. Nemamo problema sa opremom, ali imamo za zaštitnom opremom jer je veliki broj pacijenata", naveo je Buha.

Kadar nije problem, ali jeste prostor i zaštitna oprema - naveo je dr Buha.

"Zahvaljujući neodgovornim ponašanjem građana sada na bolničko liječenje čeka 200 ljudi. Dnevno snimamo preko 50 građana, a oko 40 njih ima znakove ozbiljne upale pluća. Svi su oni kandidati da budu hospitalizovani", naveo je Buha.

Sutra bi trebao da počne da radi kovid režim Bolnice.

"Problem je za pacijente koji već čekaju, hitni slučajevi neće ispaštati", naveo je Buha.

Nekim pacijentima sa virusom korona neophodna je hospitalizacija.

"Trenutno imamo nešto više od 30 kreveta, a stavljamo u funkciju dodatnih oko 80 kreveta. Imamo dovoljno kadrova i imamo dovoljno respiratora, posebno neinvazivnih kojih smo nabavili 10", naveo je Buha.

On je upozorio da će na rendgen aparatima morati da rade ljudi koji su pozitivni na koronu.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije Đorđe Miljanović apelovao je na sva fizička i pravna lica da poštuju donesene mjere.

"To se posebno odnosi na privatne proslave, da se one svedu do 10 osoba a to su svadbe, sahrane, krštenja, rođendani", rekao je Miljanović.