patrijarh irinej.jpg

Patrijarh Irinej ukazao je, orbaćajući se ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, na duhovnu sličnost mitropolita Amfilohija i Svetog Petra Cetinjskog.

"Ako poredimo vreme i prilike u kome su delali Sveti Petar Cetinjski i mitropolit Amfilohije, primetićemo da su se obojica hrabro i požrtvovano borili za opstanak pravoslavne vere", rekao je patrijarh.

Dodao je da je mitropolit Amfilohije zatekao narod otrgnut od vjere, i da je vladala duhovna zapuštenost u čitavom narodu.

Kako je rekao, "Amfilohije je krčio korov na njivi Gospodnjoj", obnavljajući ono što je zapušteno i napušteno.

Patrijarh je rekao da su se obnavljale crkve, manastiri, sveštenstvo, monaštvo, a time i vjera u narodu.

"Za relativno kratko vreme duhovno je vaskrsavala Crna Gora", rekao je patrijarh i dodao da je takva Crna Gora imala snagu da se odupre i stane u odbranu svojih svetinja i podigne duh i ugled svoga imena.

Istakao je da je pokretač svega bio mitropolit Amfilohije podržan sveštenstvom i vjernim narodom Crne Gore.

"Zato će njegovo ime biti upisano zlatnim snovima u srpskoj istoriji", naveo je patrijarh Irinej i podsjetio da je Amfilohije bio poštovan u cijelom pravoslavlju jer pripada plejadi velikih bogoslova.

"Vest o njegovom upokojenju brzo je stigla do svih pravoslavnih crkava od kojih nam stižu njihova saučešća", kaže patrijarh.

Kaže da smrt mitropolita Amfilohija ostavlja veliku prazninu i da je otišao u trenutku kada je njegovo prisustvo najpotrebnije crkvi i narodu.