Dusan vesic.jpg

U okviru OK Fest karavana u "Andergraund rok baru" promovisana je knjiga "Bunt dece socijalizma" autora Dušana Vesića.

Ovo je knjiga koja govori o periodu nastanka "novog talasa" (začetnicima punka) i hroničarima ove kulture. Na neki način ova knjiga uz "Magi-kao da je bila nekad" i "Bijelo Dugme-Šta bi dao da si na mom mjestu" čini trilogiju pisca i novinara koji je bio urednik u časopisima "Rock" i "Pop rock", a autor je dokumentarnog serijala "Rockovnik", kao i TV serije i filma "EKV-Kao da je bilo nekad".

Prema riječima Vesića prvi put u životu nije sam smislio šta će da radi već je ideja izdavača bila da piše o "novom talasu" i ljudi sa EX-YU prostora su zainteresirani za ovu temu.

"Novi talas je bio bunt protiv licemerja, a ne protiv sistema i režima SFRJ, koje se tih godina namnožilo. Svaki sistem ima svoje licemerje, a to socijalističko je tada kulminiralo uoči smrti Josipa Broza i neposredno nakon toga. To se pokazalo u punom sjaju i dovelo je do raspada države. Ja mislim da je licemerje kumovalo raspadu zajedničke države", istakao je na početku razgovora za TrebinjeLive.info Vesić.

Novom talasu prethodio je album grupe "Buldožeri" pod nazivom "Pljuni istini u oči", a nastavljeno je sa grupom "Pankrti" i grupom "Paraf", a nakon toga su se javile grupe kao što su "Idoli", "Šarlo akrobata", "Električni orgazam", "Haustor", "Film"... U Sloveniji je početak i kraj "novog talasa" i prema riječima našeg govornika teško je reći zašto je to tako, ali su Slovenci drugačije gledali na sve za razliku od drugih.

"Mislim da se u Sloveniji desilo slučajno, a više je i radničke klase gdje se pank može primiti. On se ne može primiti u srednjoj klasi jer je neobično da se djeca srednje klase bune protiv nečega", istakao je Vesić.

Knjiga nije enciklopedija već priručnik za sve one koji se žele baviti ovom tematikomi i Vesić je sam birao bendove o kojima je pisao. U knjizi su bendovi prve generacije sa kojom je počeo pank to jest 1977. godine do 1980. i razvoj tih bendova do proljeća 1982. do kada su zajedno činili scenu.

"Oni i nakon toga postoje i žanrovski su na tom talasu, ali nisu više scena", rekao je Vesić.

Politička situacija nije uticala na stvaranje muzike već na stvaranje licemerja na kojeg se "novi talas" počeo buniti.

"Partija je gurala rokenrol jer je to vjerovatno bila jedina jugoslovenska stvar osim reprezentacija u fudbalu, košarci, rukometu i vaterpolu. Mi danas znamo da je to bila najjača scena na svijetu koja nije pjevala na engleskom. Tako je u Njemačkoj bilo pet dobrih bendova, a kod nas 100", objasnio je Vesić.

Sve talase na svojim leđima iznjedrila je srednja klasa jer su oni bili egzistencijalno zbrinuti i to je stvaralo drugi pogled na život.

"Ono je bio lijepo iskulirano vrijeme kad ti možeš cijeli dan slušati ploče za razliku od današnjeg vremena", istakao je Vesić.

Novi talas je opstao i danas uspio jer je sa sobom donio dosta hitova koji se i danas slušaju, a rokenrola nema jer ne postoje hitovi.

"Gotovo cijela rok scena 80-ih izašla je iz novog talasa kao Bajaga, Idioti, Prljavo kazalište, Laibach", konstatuje Vesić.

Na kraju razgovora priznao nam je da je prvi put u gradu podno Leotara i da mu je žao zbog toga. Malo je vidio, ali ono što je doživio svidjelo mu se.

"Imam dobar osećaj da je ovdje nešto gdje bih ja volio da se vratim opet", zaključio je Vesić