vladika grigorije.jpg

Episkop diseldorfski i cijele Njemačke, vladika Grigorije, oprostio se od mitropolita Amfilohija riječima da nas je napustio “sluga Božiji i narodni rukovoditelj, sveštenik u najdubljem smislu te riječi… prorok i pjesnik”.

Pismo, koje je objavljeno na sajtu Eparhije prenosimo u cijelosti:

Upokojio se u Gospodu Mitropolit Amfilohije, sluga Božiji i narodni rukovoditelj, sveštenik u najdubljem smislu te riječi! Za mene je on bio i još nešto više, bio je prorok i pjesnik, a to je kao da kažete hrabrost i nježnost u jednome. Pjesnik ranjenog, otvorenog srca kome su kaplje krvi i suza neprestano kapale nad Crnog Gorom. Ali ne uzalud, nego su lile da umiju Crnu Goru i zalivaju vinograd koji zasadi ruka Gospodnja, slično onoj majci Janković Stojana, koja je suzama vinograd zalivala dozivajući svoga sina. Ovaj molitvenik dozivao je neprestano Sina Očevoga, Hrista Spasa, koga su zli vinogradari izbacili napolje i ubili. Monah, sveštenik i prorok plamene pjesme, uspio je da prizove Hrista, a vinograd da raste i mnogi rod donosi.

Mitropolit Amfilohije se nikada nije uplašio. To ga je učinilo, u ovom svijetu straha i kukavičluka, magnetom privlačnim za uplašene i rastužene, koje je rado primao pod svoja orlovska krila slobode. Od sada ćemo kad god podignemo pogled ka gore, ka visovima Crne Gore, znati da iznad nas ledbdi još jedan istinski orao SLOBODAR!

VJEČAN MU SPOMEN!

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u Kliničkom centru u Podgorici nakon borbe s virusom korona.