Pomen mitropolit amfilohije.jpg

U Cetinjskom manastiru služen je pomen Visokopreosvećenom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, koji je jutros preminuo i čiji su zemni ostaci prebačeni iz Kliničkog centra u Podgorici u ovu svetinju.

Pomen je služio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ispred Cetinjskog manastira okupio se veliki broj građana.

"Mi smo se nadali da će se on nama vratiti, da još bude sa nama, ali Gospod je uoči Svetog Petra Cetinjskoga i Svetog Petra Lovćenskog Tajnovica odlučio drugačije, da ga pribroji sveštenom liku cetinjskih mitropolita. I vjerujte danas je dan žalosti, i ovih dana ćemo tugovati i vršiti zaupokojene službe, ali nadam se da će se to polako pretvarati u proslavu Svetih trojice jeraraha u Crnoj Gori, jer mučeništvo, i ljubav, i žrtva, i dobrota, i mudrost Mitropolita Amfilohija će zasijati iz božanske perspektive i donijeti veliki blagoslov Crnoj Gori", rekao je vlafika Joanikije.

On je rekao da nije mali znak što se Mitropolit izliječio i od upale pluća i od zarazne bolesti, ali njegov kasniji oporavak nije išao, jer njegov organizam nije više mogao da izdrži taj napor.

"Ali on je pobijedio ovaj virus. On ga je prvo duhovno pobijedio, i taj virus i sve druge viruse, i njegova smrt je zapravo pobjeda, jer je on svojom smrću potvrdio sve one vrline koje smo mi primećivali u njegovom životu i na njegovom životnom putu, prije svega u njegovoj ličnosti", kazao je vladika Joanikije.