Koronavirus.jpg

U pojedinim lokalnim zajednicama evidentirano je pogoršanje epidemiološke situacije kada je riječ o virusu korona i zabrinjavajući je broj pozitivnih slučajeva u odnosu na broj testiranih, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Epidemiološka situacija se iz dana u dan pogoršava. Institut i laboratorije su povećali broj testiranja", istakao je danas Zeljković i dodao da će biti formulisan način testiranja u lokalnim zajednicama, gdje kapaciteti nisu takvi da je moguće sva lica testirati i pregledati isti dan, odnosno da će lica s lakšom kliničkom slikom ostajati kod kuće, biće u izolaciji i pratiće se njihovo zdravstveno stanje.

"Ukoliko dođe do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja, biće upućeni u ambulantu, nakon čega će biti izvršena procjena za uzimanje uzorka i testiranje, koje će u tom slučaju ići mnogo brže", objasnio je Zeljković i ponovio da su u ovakvoj situaciji najbolja zaštita maska i fizička distanca.

"Imamo brzo širenje virusa s povećanim socijalnim kontaktima, a nažalost raste i broj umrlih", ističe Zeljković.

Odgovarajući na pitanje šta je uzrok povećanja broja zaraženih, Zeljković ističe da se ne upire prstom u pojedince i smatra da su kompletna zajednica i društvo odgovorni u ovakvim situacijama.

"Bitno je da se situacija stabilizuje i da se može krenuti ka smirivanju epidemiološke situacije", zaključio je Zeljković.

Epidemiolog Jela Aćimović kaže da je ovo rekordan broj potvrđenih slučajeva u jednom danu.

"Prešli smo brojku od 15.000 potvrđenih slučajeva pozitivnih od početka epidemije. Ukupno je 498 ljudi na bolničkom liječenju. Nikada nismo imali toliko hospitalizovanih, a samo u UKC RS broj hospitalizovanih je od juče (ponedjeljak) porastao za 22", rekla je Aćimovićeva.