Rados radovanovic.jpg

Učenik trećeg razreda Gimnazije „Jovan Dučić“ Radoš Radovanović osvojio je prvo mjesto na 8. Međunarodnoj konferenciji o nastavi fizike u srednjim školama koja je održana u Aleksincu.

Radovanovićev eksperiment “Elekromagnetni top” pokazuje kako se struja može iskoristiti za ispaljivanje projektila visokim brzinama.

Prema njegovim riječima, taj princip je koristila i američka vojska da napravi pušku na većoj skali.

“Ovaj sistem se može koristiti i za ispaljivanje satelita iz zemljine atmosfere. Gledajući internet naišao sam na ovaj eksperiment i bilo mi je zanimljivo da to istražim. Mjerili smo brzinu metka zavisno od njegove dužine, broja krugova žice na elektromagnetu. Volim fiziku još od osnovne škole jer objašnjava sve pojave u prirodi", rekao je Radovanović koji je prošle godine na istom takmičenju dobio pohvalu.

Profesor fizike Nenad Grković je istakao da je ove godine bila specifična situacija zbog pandemije i sve se odvijalo na onlajn.

Učenici su snimali cijeli eksperiment i slali u Aleksinac. Nakon toga trebalo je odbraniti svoje radove pred fakultetskim profesorima.

"Profesori su takmičarima postavljali razna pitanja vezana za eksperiment i Radoš se odlično snašao. On je ovaj eksperiment iznio samostalno jer smo dosad profesor Maksim Mičeta i ja uvijek pomagali našim učenicima", istakao je Grković.

Na takmičenju je bio i Nikola Radanović učenik IV razreda Gimnazije koji je dobio pohvalu za eksperiment. Prošlih godina učenici Gimnazije osvojili su dva puta drugo, a jednom treće mjesto.

Na ovom onlajn okupljanju učestvovalo je 48 predavača i prikazano je 20 učeničkih radova.

Učestvovali su profesori i učenici iz Sjeverne Makedonije, Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

Ove godine po prvi put jedan učenički rad bio je iz grada Tomsk iz Rusije.