trebinje-vazduh.jpg

Na političkoj sceni Trebinja veliki je broj malih parija. Čak šest ih se bori za jedno mjesto u skupštinskim klupama, a prema procjenama samo tri mogu očekivati mandat koji još nijedna od njih nije osigurala.

Od 29 odborničkih pozicija u lokalnom parlamentu, prema sadašnjem presjeku stanja, 25 mjesta su obezbijedili SNSD, SDS, DNS, HNP-PDP, SP i Nebojša Vukanović.

Jedan mandat dobijaju nacionalne manjine, a za tri preostala boriće se SPS, Ujedinjena Srpska, Poligraf, NDP, DEMOS i Pokret za Trebinje.

Od ovih šest partija nijedna nema siguran prolaz.

Iako se činilo na početku kampanje da će Ujedinjenoj Srpskoj odluka CIK-a o poništenju zabrane učešća na izborima dati krila, entuzijazam su brzo izgubili, pa su proteklu sedmicu bili praktično nevidljivi u javnoj sferi, ali i na terenu.

Ova partija ima dobre šanse da osvoji jedan mandat ako i naredne tri nedjelje ne budu „prespavali“ uvjereni da će pobjeda doći sama od sebe.

Nisu se puno oznojili ni u DEMOSU. Nejasna je politika ove partije u Trebinju, a biračima je skoro i nepoznata. Kandidati su nedovoljno predstavljeni, pa se teško može očekivati da DEMOS uđe u skupštinske klupe.

POLIGRAF se nametnuo kao konstruktivna opozicija i to je pravac koji pokret ima protekle četiri godine. Na terenu se prepoznaje naročito lider partije Zoran Anđušić koji ima startnu prednost kao dugogodišnji parlamentarac. Ipak, potrebno je da svoj program predstave jasnije i glasnije kako bi osigurali da se i njihov glas čuje i utiče na odlučivanje u nardne četiri godine.

Pokret za Trebinje je lokalna partija koja godinama ima prolaz u Skupštinu. Ipak ove izbore oni još spavaju. Da li su uvjereni u odanost svog glasačkog tijela ili nisu dovoljno motivisani biće jasno već 15. novembra.

Nova partija i nova lica – trebinjski SPS osnovan je tik pred izbore ali je i za tako kratko vrijeme uspio da se predstavi kao osvježenje na političkoj sceni i ponudi novi način sagledavanja političkih procesa. Nekoliko kandidata sa liste uspješno se nametnulo, a dobro vladaju i društvenim mrežama i ostalim modernim načinima komunikacije. Slaba tačka ove partije je što „gađaju“ isključivo visokointelektualnu elitu, koja je u procentima skoro beznačajna. Suočeni su i sa velikim problemom nedostatka infrastrukture koju nisu ni mogli da naprave za nekoliko sedmica od osnivanja.

NDP, takođe kao stari - novi politički subjekat u Trebinju čine mladi ljudi, željni dokazivanja. Energije imaju, a u posljednjih desetak dana vidjeli smo i nekoliko dobrih ideja. Oni kao i SPS imaju problem kako da „otmu“ birače drugih partija i uvjere ih u ispravnost svojih stavova. Vidljiv je rad na tom polju, kao i njihovo medijsko predstavljanje.