milan-d-spicek-8.jpg

Voditelj „Ponoćnog bioskopa“ i emisija „Medalja 202“ i „Krug 202“, filmski kritičar, pisac i član Savjeta Festivala evropskog i mediteranskog filma u Trebinju Milan D. Špiček preminuo je u Beogradu, javili su beogradski mediji.

Milan D. Špiček rođen je u Beogradu, gdje se školovao i diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti. Novinarstvom je počeo da se bavi već poslike srednje škole, a ogledao se u svim medijima: štampi, televiziji, radiju. Najduže i najplodnije radio je na radiju, gdje je nagrađivan za sve novinarske discipline i za filmsku kritiku.

Filmom i kritikom se bavio od početka osamdesetih godina, kada iz Specijalizovanih programa Radio-Beograda prelazi u Beograd 202, gdje počinje da uređuje i vodi „Ponoćni bioskop“, koji uskoro postaje kultna emisija. Od tada, izvještava sa svih domaćih filmskih festivala i mnogih inostranih.

Glumio je u filmovima Rana jesen Tome Janjića, Dečak iz Junkovca Dejana Zečevića, Ptice koje ne polete Petra Lalovića i Pun mesec nad Beogradom Dragana Kresoje.

Napisao je više knjiga, tematski vezane za film: Herceg Novi, ljubavi moja, Lepotica i zver / La belle at la bete i Niko nije savršen / Nobody is perfect.

Lepo vreme za mlad grašak, Puriša (2009, Akademija umetnosti, 65 min.) njegov je prvi scenaristički i rediteljski film.

Scenarista i reditelj dokumentarnog filma Moje prezime je Funt, imam 90 godina, o Radetu Markoviću.

Skoro svake godine dolazio bi na Festival filma u Trebinje, grad koji, kako je pričao svojim prijatelji, posebno zavolio i u njega svaki put rado dolazio.

Napisao je i veći broj tekstova za portal TrebinjeLive.info.