maja kovacevic sa djecom (2).jpg

Maja Kovačević je samohrana majka Milica (15), Miloš (14), Milan (12), Mihajlo (11), Radoš (9), Ratko (8), Ružica (7), Miodrag (6), Nikolina (5), Jovan (4) i Đorđe (dvije i po godine) zbog čega je mnogi nazivaju junakinjom našeg doba, majkom 11 Jugovića i majkom hrabrosti.

Maja je novinar i publicista, urednik „Kraljevskih novina“, „Glasa Srbije“ i „Glasa Akademske Srbije“ i predsjednik je udruženja „Kneginja Persida Karađorđević“ koje se bori za bolji život višečlanih porodica.

Napisala je i tri knjige - "Sveta Anastasija Srpska", Sveta Petka" i "Blagoslov srpskog patrijarha Pavla". Prva pjesma koju je napisala, priča Maja, bila je o majci Svetog Save Anastasiji, a otpjevale su je i snimile grupe „Stupovi“ i „Beli anđao“. Nastala je u teškom trenutku u njenom životu, kada se razbolio njen suprug Radiša.

"Sve tri knjige koje sam napisala meni su značajne. Prva knjiga o majci Anastasiji je bila pokretač svih mojih ideja da napravim jednu ediciju knjiga koja će se baviti svim našim svetima ili ljudima koji su bili značajni za srpski narod. To nedostaje našoj djeci i vodila sam se idejom da naša djeca čitaju knjige o našim svetima i da im oni budu smjernica i vodilja u životu", kaže Kovačevićeva u razgovoru za TrebinjeLive.info.

Sve knjige pisane su u stilu bajke, a autorka kaže da je to njen stil pisanja jer je najbliži djeci. Knjiga o patrijarhu Pavlu malo je drugačija jer je u njoj njien dio života kada joj je preminuo suprug.

maja kovacevic trebinje.JPG

"Krenula je želja da prevaziđemo bol koji smo doživjeli svi kao porodica i kada smo se vratili kući nakon zadušnica djeca su počela sa pitanjima 'Šta su to zadušnice'?, 'Gdje je sada tatina duša'? i u ovoj knjizi se nalazi jedan dio naše patnje koji smo pretvarali u radost iako je to bilo teško. Svi ti trenuci koji su bili neobični i teški, a uz pomoć patrijarha Pavla i svih naših svetih, čovjek kada malo drugačije počne da gleda na svijet doživi preobražaj duše. Tada shvati da sve što je ovdje prolazno je, a ta ljubav je vječna. Taj odlazak u suštini nije kraj jer ćemo svi jednog dana biti ponovo zajedno", ističe Kovačevićeva.

Njene knjige govore o srpskim ženama i junacima koji su stvarali našu istoriju i pronosili slavu Srbije. Priprema i knjigu o Milunki Savić. Cilj joj je da djeca koja dolaze i na kojima je budućnost budu upoznata s tim malim, velikim junacima ostavili zadužbine i to se nikada ne smije zaboraviti.

Maja kaže da su djeca suština života i pokretač svega. Ta ljubav koju ima prema djeci i djeca prema njoj su vodilja prema naprijed bez obzira na teškoće i prepreke.

"I kada nemam snage moram da idem dalje da se prvenstveno borim za njih i njihov život. Moja ideja je bila da radimo nešto što će Bogu biti ugodno i svima na radost. Tako da knjige donose nama prihod i to je nešto od čega mi živimo. S druge strane mislim da je to dobro i ispravno jer radimo nešto što će nas ljudi i nakon nas po nečemu pamtiti i sjećati se", govori sa osmijehom na licu.

maja kovacevic sa djecom (1).jpg

Sa očima punih topline, svjesna i sigurna u svoje riječi poručuje da svojim životom i radom pokušava da promijeni svijest srpskog naroda i da za sve srpske majke Anastasija bude vodilja.

"Sve ono što je prolazno (dobre cipele, odjeća...) nije bitno, jer žene se trebaju ostvariti kao majke, a velika porodica mora da bude temelj srpskog naroda i nešto na čemu će se zasnivati budućnost Srbije", kategorična je Kovačevićeva.