IMG_20201023_1624.jpg

U Kulturnom centru otvorena je izložba slika "Prostor tišine" autora Miloša Popovića. Ovaj mladi slikar je trebinjskoj publici izložio 14 slika, od kojih je veći dio njih nastao prije četiri godine kao dio njegovog diplomskog rada na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Popović ističe da na taj način slike nisu usko povezane, a da su sve urađene u tehnici ulje na platnu.

"Većinom dominiraju enterijeri koji su prepoznatljivi za moj likovni izraz. Svoje slikarstvo bih definisao kao sintezu prizora koje sam vidio, raznih misli, snoviđenja i sve je to nastalo spontano kroz određene eksperimente i pod uticajem velikih umjetnika. Fotografija mi je rijetka referenca, ali se njom služim. Ono što me privlači je melanhoničan izraz, tačnije metafizički prikaz naglašenog svjetla i sjene koji se provlači kroz moje slikarstvo", objasnio je Popović.

IMG_20201023_1229.jpg

Govoreći o nazivu izložbe Popović je rekao da je riječ prostor simboličnog naziva i moglo bi se povezati šest, sedam slika na kojima je praznina, stolica i iza kojih su otvorena vrata, prozori.

"Sve to nosi jednu metafizičku vizuru gdje se posmatrač zapita odakle dolazi svjetlost, kuda vodi prolaz, uspavano ljudsko tijelo u prevozu. Mislim da nekim konceptom kao prostor izgubljenih ljudskih glasova i ti ljudi postaju jako koherentni kao prostor", istakao je Popović.

Izložba će u narednih 15 dana biti dostupna publici.