Vjencanje prizren1.jpg

U drevnoj srpskoj crkvi Bogorodica Ljeviška u Prizrenu, zadužbini kralja Stefana Milutina, ovih dana obavljeno je venčanje mladog bračnog para iz Crne Gore i Republike Srpske. Zavijorila se visoko srpska trobojka pristigla iz podnožja Lovćena. Radosni nisu bili samo svadbari i kumovi, nego i malobrojni Srbi kojima je ovaj događaj ulio nadu da će na Kosmetu naš narod opstati i ostati.

U crnogorskoj nošnji pred oltar su stali Stefan Tatar, profesor fizičke kulture iz Danilovgrada i Tijana Mijanović, arhitekta iz Trebinja, a u Svetu tajnu braka uveo ih je otac Đorđe Stefanović, starješina hrama.

U lijepu priču uklopili su se i kumovi - Petar, rođeni Dečanac, koji od 1999.godine živi u Danilovgradu i Gorica iz Gacka. Cijeli događaj nije bilo lako organizovati zbog epidemije virusa korona, pa su mladenci i svi gosti morali prethodno da urade testove.

 - Ovaj čin satkan je od naše ljubavi, vjere u Gospoda Isusa Hrista i nade da se naš narod vrati u Prizren i na cijeli prostor Kosova i Metohije - kaže za "Novosti" mladoženja Stefan, ne skrivajući radost što im se ostvarila želja da ljubav krunišu upravo u stradalnoj svetinji koja je vaskrsla iz vatre albanskih terorista tokom martovskog pogroma Srba 2004. godine.

Nije ovo njihov prvi odlazak na Kosmet, jer Stefan je član pravoslavnog brastva "Sveti Arsenije" iz Danilovgrada i humanitarac koji je na razne načine pomagao Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Vjenčanje u crkvi Bogorodica Ljeviška imalo je još jednu simboliku, jer smo ovim činom Tijana i ja poslije promjena na Kosovo i Metohiju donijeli plamen slobode probuđene, nove Crne Gore. Daće Bog da i našu djecu krstimo na ovoj svetoj srpskoj zemlji - dodaje naš sagovornik, koji je učešćem u litijama dao ogroman doprinos odbrani svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Mladenci žive u Budvi, a kada je Stefan predložio Tijani da se vjenčaju u crkvi Bogorodice Ljeviške, radosti nije bilo kraja. Čim su obavili građansko vjenčanje na "pjeni od mora", sjeli su u automobil i pravac - Prizren! Put ih je vodio preko drevnog Skadra. Poslije vjenčanja Tatari su pošli na festival srednjovjekovne muzike u manastiru Svetih arhangela, a zatim u Veliku Hoču, gdje je kod jednog srpskog domaćina nastavljeno svadbeno veselje. Stefan i Tijana bili su očarani ljepotom crkve u kojoj su se vjenčali, ali i tužni zbog njene sudbine.

Vjencanje prizren2.jpg

- I ovaj naš čin je mali doprinos obnovi Ljeviške. Sačuvati je možemo jedino ako se pod njenim svodovima budemo sabirali u sve većem broju. I tako po cijelom Kosmetu...

Poslije obavljenog venčanja u crkvi Stefan i Tijana uputili su se u šetnju ulicama Prizrena. To je, kako kažu, bio nezaboravan doživljaj.

- Ljudi su nas gledali, pomalo i začuđeno, dok smo mi ponosno koračali u crnogorskoj nošnji ulicama grada kojeg je opevao crnogorski kralj Nikola. Ne znam da li je neko u poslednjih dvadeset godina napravio nešto slično - kaže ponosno Stefan.

Dok su prilazili crkvi Bogorodica Ljeviška dočekale su ih ovacije i aplauzi okupljenih prijatelja.

- Čak nam je aplaudirao i jedan policajac Albanac koji čuva Ljevišku!