Izlozba1.jpg

Povodom 53. Dučićevih večeri poezije i obilježavanja 20 godina od povratka posmrtnih ostataka pjesnika Jovana Dučića, u Muzeju Hercegovine otvorena je izložba "Srpske pravoslavne škole u Bosni i Hercegovini-Ljetopisi" koji se nalaze u fondu Pedagoškog muzeja u Beogradu autora dr Aleksandre Milovanović.

Predstavljena su 32 ljetopisa srpskih osnovnih škola na teritoriji BiH iz perioda 1850. do 1912. godine.

Izložbu, koja je poslije nakon Beograda, Novog Sada, Banja Luke i Višegrada došla u najjužniji grad Republike Srpske, čine ljetopisi koji su dragocjen dokaz o postojanju srpskih pravoslavnih škola i problemima učitelja koji su radili pod turskom i austrougarskom okupacijom.

"Izložba je značajna jer je ovo materijalni dokaz postojanja rada srpskih pravoslavnih škola na prostoru današnje BiH. Ovo je svjedočanstvo borbe srpskog naroda sa ovih prostora za očuvanje ćiriličnog pisma, kulture čitanja, obrazovanja, pismenosti i srpske usmene i pismene tradicije", objasnila je Milovanovićeva.

Izlozba2.jpg

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić je navela da se zahvaljujući ljetopisima otkrili mnogi podaci o pravoslavnim školama iz sredine 19 i početka 20. vijeka.

"Ovi ljetopisi se tiču i našega Dučića koji se prvo školovao za učitelja iako je kasnije dostigao pjesnički vrhunac. Ovi dokumenti nisu bili samo za manastirske škole već i širu zajednicu", pojasnila je Grujićeva.

Na otvaranju izložbe stihove Jovana Dučića govorio je glumac Peđa Milojević iz Beograda.

Izložba je realizovana u saradnji Pedagoškog muzeja u Beogradu i Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Izložba će biti otvorena do 13. novembra.