Izlozba biblioteka ducic2.jpg

U Narodnoj biblioteci otvorena je izložba „Iz biblioteke Jovana Dučića“ povodom 20 godina od prenošenja posmrtnih ostataka pjesnika Jovana Dučića u Trebinje i Dučićevih večeri poezije.

Želja zaposlenih u biblioteci je da približe Trebinjcima, a i ljudima koji dolaze u grad podno Leotara legat ovog znamenitog pjesnika koji puno znači ne samo za Trebinje već i šire.

Na izložbi je napravljeno 17 tematskih cjelina i nije sve uključeno što se nalazi u legatu.

Najviše panoa ima sa monografskim publikacijama američkog i trebinjskog fonda jer je u samom legatu 5.500 monografskih publikacija i 1.200 serijskih publikacija (novina, časopisa, revija, magazina), tu su panoi knjiga sa posvetama, rukopisi, crteži, studentske bilješke, razna odlikovanja, ukazi, prepiska Jovana Dučića, periodika, fotografije..

Izlozba biblioteka ducic1.jpg

Otvarajući izložbu, Slađana Skočajić, zamjenik gradonačelnika Trebinja je istakla da se nada da će  Grad Trebinje i Ministarstvo prosvjete i kulture RS i u narednom periodu realizovati još mnogo značanih projekata iz oblasti kulture.

„Hvala što Grad Trebinje drže na mjestu koje ovaj grad zaslužuje. Čast je reći da smo iz Trebinja, jer nas ljudi, gdje god da odemo, prepoznaju po Jovanu Dučiću. Privilegija je biti danas na ovom mjestu, ispred Dučićevih djela, posebno ove godine, kada se obilježava 20 godina od povratka posmrtnih ostataka našeg velikog pjesnika“, navela je Skočajić.

Pomoćnik ministra za prosvjetu i kulturu Republike Srpske Tanja Đaković je rekla da Dučićeve večeri poezije zauzimaju istaknuto mjesto među kulturnim manifestacijama u Republici Srpskoj.

„Osnovni značaj svih nas je da čuvamo kulturnu baštinu kao dio našeg kulturnog i nacionalnog identiteta. Ministarstvo prosvjete i kulture ove godine je organizovalo kampanju 'Čitajmo zajedno', a jedan od šest velikana koje smo promovisali je i Jovan Dučić. Ono što je neophodno i važno je da što Trebinje i Hercegovina slave svog velikana Dučića svi mji u Republici Srpskoj imamo osjećaj da je naš, a on i jest naš. Kao što Banja Luka i Krajina slave Petra Kočića tako treba da slave i Jovana Dučića i obrnuto“, rekla je Đaković

Bibliotekar u Narodnoj biblioteci Ljiljana Ninković koja radi u legatu Jovana Dučića je rekla da većina knjiga i serijskih publikacija u legatu predstavljaju stare i rijetke knjige.

Osim lijepe književnosti koje sačinjavaju romani, pripovijetke, poezija tu su i stručne knjige koje pokrivaju različite oblasti ljudskog stvaralaštva politike, istorije, prava, religije, umjetnosti...

„Prvenstveno je namijenjena naučnim radnicima, istraživačima, ali i drugima koji žele da vide šta legat posjeduje. Kolega Srđan Čabrilo i ja smo ovo pripremili, ali u samoj pripremi i realizaciji učestvovao je cijeli kolektiv Narodne biblioteke. Svi su se trudili da sa velikim žarom, požrtvovanjem i ljubavlju da prikažu vrijednost legata i poklona koje je Dučić dao Trebinju“, rekla je Ninković.

Prilikom otvaranja izložbe stihove Jovana Dučića govorio je glumac Zoran Jakšić, a prikazan je i dokumentarni film o legatu Jovana Dučića u trajanju od 15 minuta.

Izložba je realizovana uz pomoć Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Gradske uprave i Foto kino klub Trebinje.

Izložba će biti otvorena do kraja mjeseca.

Izlozba biblioteka ducic3.jpg