Miko djeca sa sela.jpg

Trebinju su danas potpisani ugovori vrijedni 105.000 KM o dodjeli sredstava za 142 korisnika, u okviru programa podrške djeci iz ruralnih područja koja pohađaju područne osnovne škole i onoj koja idu na nastavu u grad jer u njihovim mjestima prebivališta nema obrazovne ustanove.

Grad Trebinje četvrtu godinu uzastopno sprovodi ovaj program podrške.

Na zvaničnom sajtu Gradske uprave Trebinje navedeno je da će sredstva tokom devet mjeseci biti doznačena na mjesečnom nivou, u iznosu od 125 KM i više – u zavisnosti od radnog statusa roditelja.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je cilj Gradske uprave da se ne zatvaraju područna odjeljenja, ali i da roditelji ostaju u selu i bave se poljoprivredom.

"Smatramo da ćemo ovakvim i slučnim programima za pomoć ruralnim područjima zadržati ljude na selu i očuvati područna odjeljenja osnovnih škola, koja se sve više gase u Republici Srpskoj", rekao je Ćurić.

Majka troje djece Miomira Krunić iz sela Jasen, kao i Risto Prtilo, mještanin Gomiljana koji ima četvoro djece, saglasni su da podrška Gradske uprave znači mnogo, kako za đake, tako i za roditelje, ali i za opstanak i razvoj seoskih područja.

"Od tog novca djeca mogu imati džeparac u toku školske godine, obući se i obuti", rekao je danas Prtilo.

Zbog epidemioloških mjera zaštite od korona virusa, današnje potpisivanje je bilo podijeljeno po grupama.