Duciceve veceri poezije 20201.jpg

Svečanom akademijom večeras su u trebinjskom Kulturnom centru završene "Dučićeve večeri poezije" - manifestacija koja traje pune 53 godine.

Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da Trebinje, bez obzira na epidemiju virusa korona, nije željelo da prekine tradiciju ove manifestacije, da bi se na pravi način odužilo svome pjesniku.

"Ostaće u analima zabilježena zanimljivost da se Dučićeve večeri poezije odvijaju u kontinuitetu 53 godine. I za vrijeme bombardovanja Trebinja, i za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata ovdje se čula Dučićeva riječ, ali i brojni stihovi ohrabrenja njegovih nasljednika po pjesničkoj strasti i neumornom peru", istakao je Ćurić.

On je naglasio da Trebinje sa pravom nosi epitet grad kulture i da je upravo Dučić tome najviše doprinio.

"Dučićevim povratkom započela je intenzivnija realizacija njegove davno promišljene i dobrim dijelom ostvarene ideje o Trebinju kao gradu kulture. S njim na Crkvini sve nam je jednostavnije i lakše, pa i da spoznamo da je taj projekat dobro utemeljen, da je realističan i da nudi više nego što se moglo očekivati", rekao je Ćurić.

Duciceve veceri poezije 20203.jpg

On je istakao da su Trebinje i Hercegovina ponosni na Dučića, te da ih upravo taj ponos vodi u dalji napredak.

"S Dučićem u pamćenju i našoj kulturnoj baštini jednostavno ne možete pristati na malo i osrednje, niti možete, niti imate pravo da budete bez ambicija", rekao je Ćurić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je siguran da bi Dučić bio zadovoljan da vidi kakav razvoj je doživjelo njegovo Trebinje i da se taj preporod poklopio baš sa njegovim povratkom i izgradnjom Hercegovačke Gračanice.

Dodik je podsjetio da se prije 20 godina ovaj veliki srpski pjesnik, diplomata i najpoznatiji Trebinjac u svijetu vratio kući u svoje Trebinje iz koga nikada nije ni odlazio.

"Jovan Dučić je pronio ime ovog grada širom svijeta, a iz svijeta iz koga je on dolazio redovno je donosio Trebinju i darovao. Tako je jedan gradić, zahvaljujući svome pjesniku, nadrastao svoje gabarite. Taj ritam i manir Trebinje je zadržalo do današnjeg dana", rekao je Dodik.

On je u obraćanju dodao i da poslije 77 godina od smrti rijeka ljudi želi da se pokloni Jovanu Dučiću u vječnoj kući u Hercegovačkoj Gračanici na Crkvini iznad Trebinja.

"Dučić je formalno bio diplomata nekadašnje Jugoslavije i Srbije, ali je, prije svega, bio ambasador svoga Trebinja i svoje Hercegovine. Dučić nije bio samo lokalpatriota, nego iskreni patriota svog srpskog naroda kome je posvetio i neke od najljepših stihova", rekao je Dodik.

Duciceve veceri poezije 20202.jpg

On je napomenuo da je Dučić više od tri decenije života proveo u diplomatskoj službi služeći u devet država.

Dodik je rekao da i danas u Trebinju mogu da se vide Dučićevi pokloni ovom gradu, te da je sigurna bi pjesnik bio zadovoljan da sada vidi svoj grad.

"Siguran sam da bi bio zadovoljan da vidi kakav preporod i razvoj je doživjelo njegovo Trebinje. Nekako se taj preporod poklopio baš sa njegovim povratkom i izgradnjom Hercegovačke Gračanice", naglasio je Dodik.

On je dodao da je Trebinje sigurno jedan od najljepših srpskih gradova sa sigurnom perspektivom.

"Izgradnjom nove bolnice i aerodroma dobićete dva kapitalna projekta nakon kojih život neće biti isti na ovim prostorima, biće bogatiji i približiće Trebinje dalekom svijetu u kome je predano srpskom narodu služio Dučić", rekao je Dodik.

On je napomenuo da se Dučićev grad odužio svom pjesniku i da je ovo sada grad u koji svi rado dolaze i koji svakoga dočekuje raširenih ruku baš kako je želio veliki srpski pjesnik.

U programu večerašnje akademije učestvovali su glumci Narodnog pozorišta iz Beograda, vokalni solisti iz Beograda, te muzičari i učenici iz Trebinja.

"Dučićeve večeri poezije" održane su pod pokroviteljstvom grada Trebinja i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.