Logo.jpg

“Republika Srpska je prva u BiH koja je usvojila zakonsku regulativu o organskoj proizvodnji, i prva je usvojila i znak kojim će biti obilježeni ti proizvodi”.

Rekao je ovo juče Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u Banjaluci, nakon promocije prvog znaka za organske proizvode.

Pašalić je naglasio da ovaj znak jasno govori da su sertifikovani organski proizvodi proizvedeni u Srpskoj.

On je dodao da u Republici Srpskoj do sada ima oko stotinjak organskih proizvođača i da su u prošloj godini površine na kojima se odvijala organska proizvodnja iznosile oko 600 hektara, što je napredak u odnosu na pretprošlu kada se ta proizvodnja odvijala na 300 hektara.


Izgled znaka

“Želimo da u budućem periodu imamo i više organskih proizvođača i veće površine pod organskim proizvodima”, kazao je Pašalić.

Prošle godine prva stočarska farma ušla u sistem organske proizvodnje

Pašalić je dodao da je u prošloj godini u Srpskoj i prva stočarska farma ušla u sistem organske proizvodnje, te da Ministarstvo finansijski podržava proizvođače organske proizvodnje sa 600 KM po hektaru ili 600 KM po grlu, a takođe sufinansira i sertifikat, sa 50 odsto.

“Prvi put smo ove godine imali značajniju podršku iz budžeta, koja će u narednoj godini biti još i veća. Prepoznajemo perspektivu i značaj organske proizvodnje za Srpsku, a u budućem periodu ćemo obezbijediti da se ona još bolje razvija”, istče Pašalić.

U RS se, navodi Pašalić, organska proizvodnja nastoji snažnije podržati u skladu sa opredjeljenjem Vlade Srpske da se ta podrška realizuje tako da se za proizvođače obezbjeđuje finansijska podrška i sve ono što je potrebno da bi se ta proizvodnja razvijala.

Često se proizvodi prezentuju kao organski, a nemaju sertifikat

“Na tržištu vrlo često se pojavljuju proizvodi koji se prezentuju kao organski, a koji nemaju sertifikat, naglašavajući da se ovim znakom otklanja i ta nedoumica”, navodi Pašalić.

Radovan Anđelić, predsjednik organskih proizvođača iz Republike Srpske iz firme “Anđelić” iz Trebinja rekao je da je postojanje ovakvog znaka veoma važno jer su se organski proizvođači pribojavali pojave da se mnogi proizvođači deklarišu kao organski, a da to nisu.

“Sada je vrlo bitno da nadležna ministarstva i Inspektorat Republike Srpske vrše kontrolu i zaštitu potrošača od lažnog predstavljanja. Poznata je pojava da neko ima organski sertifikat, ali da ga ima samo za jedan proizvod, a kojem je možda istekao rok”, kazao je Anđelić.

Srpska ima kapaciteta za proizvodnju organskih proizvoda

Nenad Novaković, direktor Sertifikacione kuće “Organik kontrol sistem” iz Subotice, koja ima i svoju poslovnu jedinicu u Laktašima, rekao je da Srpska ima kapaciteta za proizvodnju organskih proizvoda.

Novaković je rekao da proces sertifikacije počinje tako da proizvođač obavještava ovu sertifikacionu kuću da se želi prijaviti u program kontrole i sertifikacije.

On je naveo da ova sertifikaciona kuća dostavlja zainteresovanom svoj informativni paket sa pravilima i potrebnim obrascem, a nakon potpisivanja ugovora nastupa period konverzije, odnosno period prelaska sa konvencionalne na organsku proizvodnju.

Novaković je dodao da period konverzije može trajati od dvije do tri godine, a tokom tog perioda se vrši kontrola proizvodnje.