Cvijanovic fakulteti trebinje.jpg

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović pohvalila je danas način organizovanja Fakulteta za proizvodnju i menadžment i Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju i istakla da raduje činjenica da, osim dobre saradnje sa resornim ministarstvom, dobro sarađuju i sa lokalnim institucijama.

Cvijanovićeva je tokom posjete Fakultetu za proizvodnju i menadžment u Trebinju naglasila da su ovaj fakultet i Akademija likovnih umjetnosti ustanove sa dugom tradicijom, te da su s pravom dobile najveće priznanje lokalne vlasti, s obzirom na značaj za razvoj lokalne zajednice.

Ona je rekla da je važno da ovdje univerzitetska zajednica živi na ovaj način, te dodala da to daje dodatnu dinamičnost naporima grada da se razvija turistički, privredno i na svaki drugi način.

"Posebno me raduje ta saradnja koja postoji sa lokalnim vlastima i činjenica da su lokalne vlasti koncipirale različite vidove podrške za sve kategorije društva, pa tako i za svoje studente ovdje, pokazujući tako posebnu brigu", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da Republika Srpska vodi računa i pomaže da se, tamo gdje postoje kapaciteti i mogućnosti, osniva fakultet, te istakla da je obrazovanje i školovanje ljudi ključ za dalji razvoj.

"Svaka lokalna sredina koja o tome vodi računa ima i perspektivu, a Republika i republičke institucije su tu da pomognu. Svaka dobra inicijativa koja dođe iz Trebinja i iz bilo kojeg drugog našeg grada ili opštine imaće punu podršku republičkih institucija", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da raduje i činjenica da ovdje postoje planovi za budućnost, da se gleda dugoročno, budući da je to važno za svaku lokalnu sredinu.

"Želim da ono što se dešava u Trebinju bude podsticajno za neke naše, reći ću, uspavane sredine, da ponešto od toga nauče. Raduje me što sam imala priliku vidjeti tokom prethodnih godina da su neke inicijative koje su ovdje pokrenute i kreirane kao programi podrške različitim kategorijama stanovništva bukvalno preslikale neke druge lokalne zajednice u Republici Srpskoj", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da je za razvoj neophodno školovanje ljudi, kao i adekvatan obrazovni proces i kada je riječ o osnovnim i srednjim školama, predškolskom vaspitanju.

"U toj funkciji razvoja je i visoko obrazovanje", rekla je Cvijanovićeva. 

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić zahvalio je predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, koja je posjetila Trebinje i fakultete u gradu, te podsjetio da grad daje podršku svim studentima koji upišu deficitarna zanimanja.

"Svaki student koji upiše to zanimanje dobija 200 KM mjesečno od grada Trebinja tokom dvije godine. Uslov za drugu godinu jeste da se upiše druga godina na Fakultetu", rekao je Ćurić.

Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju Dušan Jokanović rekao je da je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović dala punu podršku razvoju ove ustanove koja promoviše i saradnju sa ministarstvima u okviru integrisanog Univerziteta, ali i što jaču saradnju sa lokalnom zajednicom, čime postaje motor i stub razvoja.

Jokanović je predsjedniku Cvijanovićevoj zahvalio za donirana sredstva za ugradnju lifta za studente sa invaliditetom na Fakultetu za proizvodnju i menadžment.

"U ovom trenutku Fakultet je veoma kompaktan faktor na Univerzitetu, veoma stabilan, ima razvojnu nit i trudi se da bude odgovaran član društvene zajednice", rekao je Jokanović novinarima.

Dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Veselin Brković rekao je novinarima da je današnja posjeta predsjednika Republike Srpske bila prilika da se potvrde primjeri dobre prakse i izuzetne saradnje Akademije likovnih umjetnosti i lokalne zajednice, kao i svih institucija Srpske.

"U tom zajedništvu mi pronalazimo cijeli niz mogućih rješenja i za dalje, da bismo zajedno, kolektivnim naporima sa različitih pozicija, išli ka ostvarenju zajedničkog cilja, a to je stvaranje boljeg životnog i radnog ambijenta i grada, i regije, i cijele Republike Srpske", istakao je Brković.

On je podsjetio na praksu u prethodnom periodu da svaki student koji ima prosjek veći od 8,5 od grada dobija mogućnost odlaska na ekskurziju u evropske gradove.