Ilija sds.jpg

Vlada Republike Srpske istočnohercegovačke opštine doživljava kao ekonomsku periferiju sa koje crpi resurse, a u koju ne želi da uloži ništa.

“Gacko i Trebinje proizvedu 50% ukupne količine električne energije u Republici Srpskoj. Od sredstava od prodaje struje Hercegovini ne ostaje gotovo ništa”, istaknuto je na pres konferenciji koju su danas u Trebinju održali funkcioneri Srpske demokratske stranke iz Hercegovine.

„Zemljišne naknade iz proizvodnje električne energije koje se doznačavaju opštinama su veoma male u odnosu na sredstva koja se izdvajaju u FBiH. Kad bi se umjesto pola pfeninga izvdajalo 1 pfening po kilovatu elektične energije, sredstva bi se uduplala što bi značilo da dodatnih pet miliona KM koja ostaju istočnoj Hercegovini za razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i izgradnju infrastrukture“, istakao je Ilija Stanković, član Izvršnog odbora GO SDS Trebinje.

Stanković je naglasio da je pandemija korona virusa uticala na privredni razvoj i privredu Trebinja.

„Obaveza je gradskih vlasti da što više sredstava izdvoji za pomoć onim privrednim granama koje su bile prinuđene da obustave svoj rad kao što su ugostiteljstvo, turizam i prevozničke djelatnosti. Neophodno je dio sredstva predviđen za infrastrukturne projekte preusmjeriti za pomoć privredi kako bi sačuvali radna mjesta“, naglašava Stanković.

Član Izvršnog odbora OO SDS Nevesinje Milovan Cvijetić kazao je da je u protekle četiri godine aktuelna vlast napravila ogromne podjele među građanima što Nevesinje ne zaslužuje.

„Privreda Nevesinja je na koljenima jer je poslednjih dana ugašena i posljednja proizvodna fabrika u Nevesinju, fabrika za proizovdnju košulja „Klaudija“ koja zapošljava 80 radnika. Aktuelna vlast u Nevesinju i Vlada RS nisu uradili ništa da spriječe zatvaranje ove fabrike“, istakao je Cvijetić.

Cvijetić je kazao da su glavni resurs Nevesinja ljudi, a poslednje četiri godine su obilježene pojačanim odlazkom stanovništva na koji se opštinska vlast predvođena SNSD-om nije obazirala već se samo pohlepno odnosila prema javnim resursima.

Veselin Vujović, predsjednik Opštinske Boračke organizacije Bileća je kazao da i danas u ovoj opštini postoji veliki broj nezaposlenih demobilisanih boraca i djece iz porodica poginulih boraca.

„Zapošavanje u bilećkoj opštinskoj administraciji se odvija isključivo po partijskoj liniji što je neprihvatljivo. U isto vrijeme, naknada za komunalne takse u doba pandemije su povećane 8 puta što je postalo još veći teret bilećkoj privredi koja ne može da izdrži nove namete što može rezultirati otpuštanjem radnika iz privrede i odlaskom mladih iz ove opštine“, zaključio je Vujović.