Izlozba digitalnih grafika vesne opavski3.jpg

U Kulturnom centru otvorena je samostalna izložba digitalnih grafika Vesne Opavski pod nazivom "Sezonarijum". Njen pristup digitalnoj grafici ogleda se u kombinovanju akvarela, kolaža i fotografije.

Ovo je nagradna izložba Festivala savremene umjetnosti "NoaFest" 2019. godine koji je bio posvećen tehnici grafike i Opavski je tada osvojila drugu nagradu.

Imala je samo riječi hvale za grad kao i za organizatore. Osim ekološke poruke da se čuva priroda u izložbi ima lična poruka koja vodi umjetnicu.

"To je da ne želim izgubiti kontakt sa prirodom jer taj kontakt doprinosi našoj psihičkoj ravnoteži. Što smo bliže prirodi, bliži smo sami sebi, svojoj prirodi na neki način. Desetak godina radila sam u kancelariji, osjetila sam da sam se otuđila od nje i onda sam se opredijelila za digitalnu grafiku i odlučila se za ovaj stil. Koliko su mi nedostajali te uspomene iz prirode tako se razvio stil i motiv koji već petnaestak godina razvijam", objasnila je Opavski.

Izlozba digitalnih grafika vesne opavski1.jpg

Prema riječima umjetnice, njeni radovi zaintrigiraju publiku i najčešće je pitaju na koji ih način pravi, da li je to crtež ili fotografija!?

"Ljudi vole nešto neobično, a ima dosta boja koje su uzete iz prirode. Crtež je kombinacija fotografije i crteža koji su negdje podjednako zastupljeni. U prirodi sakupljam lišće, grane, plodove iz šume i onda pravim kompozicije fotografišući ih. Napravim dosta fotografija i crteža na bazi akvarela i tuša u boji. Onda na kompjuteru preklapam u slojevima koristeći program fotošopa gdje stavim 50 slojeva i onda brišem i odsjecam. Osjećam se kao da vajam jer idem u dubinu tih 50 slojeva koji u naizgled dvodimenzijalni i na kraju kad napravim neki oblik koji mi se opada stanem sa radom", objasnila je Opavski.

Istoričarka umjetnosti i kustos Biljana Jotić dugo godina prati rad Vesne Opavski, za koju je rekla da njen rad spaja dva suprotna polja stvarnosti - prirodu i digitalnu tehnologiju na jednom životnom putu istraživanja komunikacija.

Izlozba digitalnih grafika vesne opavski2.jpg

"U ovo novo doba možemo se pitati da li smo bliži istini u dodiru a prirodom ili u dodiru sa umjetnošću. Vesna je ovom izložbom dala jedan od svojih odgovora", rekla je Jotićeva.

Vesna Opavski imala je do sada 10 samostalnih izložbi i preko 100 grupnih u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Italiji, Belgiji, SAD, Slovačkoj..., i dobitnik je velikog broja nagrada.

Izložba je otvorena u narednih 15 dana.