bogdana-zimonjica.jpg

Najmnogoljudnije trebinjsko naselje Gorica s ponosom nosi prvo mjesto i po broju realizovanih investicija u proteklom periodu, gdje su, između ostalih, realizovani brojni projekti poput izgradnje vrtića "Srbija" i nove vodovodne i kanalizacione mreže, rekonstrukcije Doma penzionera, sanacije ulice Bogdana Zimonjića.

Stanovnici ove mjesne zajednice ne kriju da im je posebno drago kada vide da je u skoro svakom dijelu naselja urađen bar po jedan investicioni projekat, ali kažu da to ne smije da zavara da pa se pomisli da nema novih prijedloga.

Parkin boracka Gorica 1.jpg

Penzioner Jovan Vukasović kaže da je u Vinogradima urađen veliki broj projekata, među kojima je najznačajnija sanacija ulice Bogdana Zimonjića i izgradnja vodovoda kojim su kuće u višim zonama napokon dobile uredno vodosnabdijevanje.

"Ova ulica je bila u potpunosti propala, nije bila dobro odrađena ni oborinska odvodnja, a i rasvjeta je bila loša. Sve je urađeno i moramo biti zadovoljni", kaže Vukasović.

On naglašava i da je do prije dvije godine veći dio visokih zona naselja bio bez urednog vodosnabdijevanja, a najteže je bilo tokom ljeta, kada na slavinama često ne bi bilo vode.

"Od kada je urađen novi vodovod nemamo tih problema i to je veoma važno za sve moje komšije", priča nam Vukasović.

A koliko je važno kada u lokalnoj Skupštini imate predstavnika koji razumije sve probleme mjesne zajednice i energično se zalaže za njihovo rješavanje, i ne čudi što Milutinu Mastiloviću kolege često dobacuju "sve si investicije odvukao u Goricu".

milutin-mastilovic.jpg

Mastilović nam kaže da je ulogu odbornika shvatio vrlo ozbiljno i da je tokom protekle četiri godine, koliko sjedi u odborničkim klupama, u razgovoru sa stanovnicima Gorice uspio da kandiduje vrlo važne projekte.

"Ponosan sam što u Gorici imamo tim ljudi u svakoj ulici, koji iznosi probleme i uz to nudi rješenja. I onda meni kao odborniku nije teško da na sjednicama Skupštine ili na sastancima iznesem šta je prioritet, jer sam prijedloge dobio od svojih komšija koji najbolje znaju šta treba da se uradi", kaže Mastilović.

Djecije igraliste Gorica.jpg

Zajednički rad na terenu i svakodnevna komunikacija sa Goričanima donijela je velike rezultate. Tako je, podsjeća Mastilović, osim vodovodnog sistema Pogljivlje-Potklisje-Podvori čija je vrijednost oko 3.000.000 KM, izgradnje vrtića "Srbija" čija je vrijednost oko 1.000.000 KM i sanacije ulice Bogdana Zimonjića, urađeno više desetina drugih investicija.

"Mi u Gorici se dogovorimo ovo je prioritet i onda to prezentujemo gradonačelniku Mirku Ćuriću, koji je inače naš komšija. Nijednom nismo odbijeni. Uvijek je imao razumijevanja za svaki izneseni prijedlog, pa stvarno moram da naglasim jednu odličnu saradnju sa prvim čovjekom grada", priča Mastilović.

mirko curic milutin mastilovic.jpg

A šta je sve urađeno u Gorici? Asfaltirano je oko 10.000 metara ulica, postavljeno više od 300 rasvjetnih tijela, otvoren je šalter pošte i stanica policije, izgrađena su dječija igrališta, te izgrađeno ili rekonstrisano više sportskih terena.

poslovnica posta srpske gorica trebinje (1).jpg

Riješen je i pristup i parking prostor kod novih boračkih zgrada, te izgrađen dio trotoara uz Nikšićki put, gdje je postavljeno i autobusko stajalište. 

Trotoar Gorica  1.jpg

Do novog gradskog groblja u Banjevcima je izgrađena pristupna saobraćajnica sa trotoarom, a kod samog groblja parking prostor.

banjevci put.jpg

Stanovnici naselja Bogdanića Do su dobili vodu, a Željeznički most je asfaltiran i na njega je postavljena rasvjeta što je znatno olakšalo saobraćaj i vozila i pješaka.

most gorica police (3).jpg

Ipak, jedan od najvažnijih projekata je izgradnja vrtića "Srbija" čiju je izgradnju finansirala Vlada Srbije. Taj projekat je prva od nekoliko velikih investicija Srbije u Trebinju, koja je realizovana zahvaljujući tadašnjem gradonačelniku Luki Petroviću.

Trebinjka Mladenka Barzut ima četvoro djece, a izgradnja ovog vrtića velika je stvar za njenu porodicu.

mladenka-barzut.jpg

"Kao roditelji četvoro djece od Grada smo dobili subvenciju za vrtić za četvrto dijete, što nam svakako znači mnogo, jer je i to znak da prepoznaju potrebe višečlanih porodica i da zaista rade na podršci povećanju nataliteta", navela je Barzut.

U Gorici su već spremili nove projekte za naredni period. Kao prioritet navode sanaciju Osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški" za koju Vlada Srpske kroz projekat energetske efikasnosti treba da obezbijedi oko 700.000 KM, a pripremni radovi su već počeli.

osnovna skola sveti vasilije ostroski gorica.jpg

A projekat broj dva je uređenje fabričkog poligona i izgradnja moderne pijace. Predviđeno je i da sve preostale neasfaltirane ulice dobiju asfalt i novu rasvjetu, a nastaviće se i sa projektima širenja kanalizacione mreže.

Cilj je da se u narednom periodu uradi i ozelenjavanje što više površina, sadnja novih drvoreda, te ugradnja polupodzemnih kontejnera.