Preduzetnici trebinje4.jpg

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske obezbijedilo je dva miliona KM za pomoć u prerađivačkoj proizvodnji u Srpskoj, a poziv za njihovu dodjelu biće objavljen naredne sedmice, izjavio je ministar Vjekoslav Petričević.

"Odlukom Kompezacionog fonda obezbijeđena su dva miliona KM za nabavku novih mašina. Svi privredni subjekti iz prerađivačke industrije, koji su u toku ove godine izvršili ulaganja kroz nabavku novih tehnologija i opreme, imaće mogućnost da apliciraju za ova sredstva", rekao je Petričević u Trebinju gdje se danas sastao sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem.

On je pojasnio da će postojati dva programa, jedan je za mala i srednja preduzeća, a drugi za velika preduzeća.

"Poziv će biti objavljen sljedeće sedmice i trajaće 15 dana", dodao je Petričević.

Preduzetnici trebinje5.jpg

On je naglasio da su mjere Vlade Srpske tokom pandemije dale dobre rezultate kroz mogućnost da se sačuvaju radna mjesta.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je rekao da su se teme današnjeg sastanka odnosile na privredu, a da se najviše pričalo o samozapošljavanju i zapošljavanju.

"Grad Trebinje izdvojio je značajna sredstva, a isto tako planiramo i za naredni period. Samo posljednjim pozivom prije nekih mjesec dana, 27 preduzetnika, koji su odlučili da otvore radnje, dobili su 215.000 KM", naveo je Ćurić.

Preduzetnici trebinje3.jpg

On je dodao da se na sastanku pričalo i o slobodnoj zoni u Trebinju, koja će biti prva u Srpskoj.

Delegacija je danas obišla Hercegovačku kuću i radnje koje su otvorene kroz projekte samozapošljavanja. 

Preduzetnici trebinje2.jpg

Preduzetnici trebinje1.jpg