marihuana-1.jpg

Tužilaštvo BiH podiglo je najopsežniju optužnicu od svog postojanja, protiv sedam osoba koje tereti za krijumčarenje 6,8 tona droge vrijedne dva miliona evra.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da sedam optuženih osoba terete za međunarodno krijumčarenje oko 6,8 tona marihuane sa područja Crne Gore u BiH, te dalje prema zemljama EU.

Ostvarena nezakonita imovinska korist procjenjuje se na najmanje 2 miliona evra.

- Nakon višemjesečne opsežne istrage Tužilaštvo BiH je u saradnji sa partnerskim policijskim i bezbjednosnim institucijama u BiH i zemljama regiona i EU, uspješno okončalo istragu i podiglo najopsežniju optužnicu iz oblasti narko-kriminala u postdejtonskoj BiH – navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Optužene terete da su od 2016. do 2019. godine, kao organizovana kriminalna grupa, u dogovoru sa drugim osobama, u najmanje 25 navrata, organizirali, isplanirali i realizovali krijumčarenje marihuane.

Najčešće su je krijumčarili u količinama od oko 200 kilograma, a u pojedinim slučajevima u količinama koje su dosezale 600 ili 900 kilograma i to sa područja Crne Gore, u BiH, gdje je skladištena ili je odmah krijumčarena dalje prema Hrvatskoj i zemljama EU.

Optuženi su za krijumčarenje angažirali vozila transportnih poduzeća koja se bave prometom naftnih derivata (cisterne) ili drugih roba, kako bi pokušali prikriti krijumčarenja velikih količina droge.

- Operativnim aktivnostima policijskih organa, a u koordinaciji sa Tužilaštvom, agencije za sprovođenje zakona, uspjele su otkriti, presresti i spriječiti krijumčarenje količine od najmanje dvije tone droge na području BiH, na području Istočnog Sarajeva, Neuma i Gradiške, kao i određenih količina opojne droge na području Hrvatske – nevedeno je u saopštenju.

Prilikom pretresa i  hapšenja, od osumnjičenih je oduzet novac u iznosu od oko pola miliona KM, kao i određena količina krivotvorenih novčanica.

Tužilaštvo dodaje da će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, od čega je jednom broju svjedoka dodjeljena procesna mjera zaštite, te više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Optuženi:

- Ivan Antunović, rođen 08.03.1969. godine u Stocu

- Borislav Kovačević, rođen 08.01.1978. godine u Trebinju

- Ivan Cvijanović, rođen 29.01.1987. godine u Sarajevu

- Mario Vuletić, rođen 07.09.1987. godine Metkoviću, R Hrvatska

- Jurica Vuletić, rođen 10.10.1986. godine u Trebinju, nastanjen u Metkoviću, R Hrvatska

- Haris Hodžić, rođen 16.10.1983. godine u Travniku

- Nikola Bošković, rođen 01.04.1963. godine u Stocu