Korona.jpg

Svjetska zdravstvena organizacija prijavila je do sada najveći dnevni porast slučajeva pandemije od korona virusa - u četvrtak je širom svijeta zabilježeno 338.779 slučajeva virusa. Prethodni rekord zabilježen je 2. oktobra i iznosio je 330.340.

Ovoj crnoj statistici najviše je doprinijela Evropi koja je u četvrtak zabilježila 96.996 slučajeva, što je najveći dnevni porast na kontinentu od početka pandemije.

Dnevni broj novih slučajeva u Evropi gotovo se udvostručio između 1. avgusta i 1. septembra, sa oko 17.000 dnevno na 31.000. Brojke su se potom ponovo udvostručile između septembra i oktobra, sa 31.000 na oko 60.000 dnevno.

Ova alarmantna statistika navela je vlade da uvedu mjere lokalnih karantina, oraničenje rada lokala i strožije propise o nošenju maski u pokušaju suzbijanja infekcija. Posebno zabrinjava to što drugi talas ili treći pik prvog talasa, kako god ga nazivali, zvanično još nije počeo. I dalje se ne zna šta će se desiti kada se sretnu korona i sezonski grip.

Crni rekordi širom kontinenta

Četvrtak je vjerovatno bio dan u kome je najveći broj zemalja na Starom kontinentu prijavio najviše novozaraženih od početka pandemije. Posebno zabrinjavajuće je bio u našem regionu, u centralnim i istočnim dijelovima Evrope.

Rekordne brojke u četvrtak su zabilježile Hrvatska, Albanija, Slovenija, BiH, Rumunija, Bugarska, Sjeverna Makedonija, Austrija, Slovačka, Češka, Ukpajina, Poljska, Holandija i Portugal. Francuska se vrti oko rekordnih 18.746 slučajeva zabilježenih u srijedu.

Neslavni trend nastavljen je i u petak kada su mnoge zemlje prijavile nove rekorde. Rusija je zabilježila 12.126 novih slučajeva zaraze virusom korona, što je najviše u ovoj zemlji u jednom danu od početka epidemije. Ukrajina je zabilježila rekordnih 5.804 slučajeva, Poljska 4.739, Bugarska 516, Slovačka 1.184, a Češka, koja treći dan zaredom, bilježi rekordni porast - 5.394.

Belgija je u petak zabilježila 5.728 novih slučajeva infekcije, što je povećanje od 2.000 slučajeva u odnosu na srijedu, dok je prosječan broj zaraženih u ovoj nedjelji (2.916) porastao za 72 procenta u odnosu na prethodnu sedmicu.

Korona se ponovo masovno širi i u Njemačkoj. Broj novih infekcija korona virusom u jednom jednom danu popeo se za 4.058. To je 1.230 više nego u srijedu, kada je prijavljeno 2.828 novih infekcija, a veći broj novozaraženih zabilježen je samo u prvoj nedjelji aprila.

U bivšim velikim žarištima, Italiji i Španiji, brojke su sve bliže rekordima oborenim na proljeće, zbog čega su nacionalne vlade izdale upozorenja i nove mjere.

Povećan obim testiranja

Međutim, nije sve tako crno kao što na prvi pogled djeluje. Globalne brojke pokazuju da je globalna stopa smrtnosti ostala nepromijenjena u istom periodu i da je manja nego na vrhuncu prvog talasa, kako u Evropi, tako i širom svijeta.

To sugeriše da je povećani kapacitet testiranja u velikoj mjeri odgovoran za veće brojke, jer se sada otkrivaju umjereni i blagi slučajevi koji bi na proljeće uglavnom bili propušteni. Zbog nedostatka testova tokom prvog talasa, testirani su samo najozbiljniji klinički slučajevi, a u nekim zemljama samo hospitalizovani pacijenti. Kao rezultat toga, objašnjava "Dejli mejl", zvanični ukupan broj slučajeva tokom prvog talasa ostao je daleko ispod stvarnog broja, dok su se broj smrtnih slučajeva vrlo pažljivo pratio.