IMG_20201010_48686.jpg

O mogućnosti iskorištavanja stipendijskih fondova za studente poljoprivrede iz RS za studiranje u Mađarskoj, razgovarali su danas u Banjaluci Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Kristijan Poš, ambasador Mađarske u BiH.

Ambasador Poš je upoznao ministra Pašalića sa uspješnim modelima reforme agrarnog sektora Mađarske, te izrazio interes boljeg povezivanja sa potencijalnim investitorima iz Mađarske, kao što je kompanija „Kite“ d.o.o, koja je otvorila svoje predstavništvo u Bijeljini.

Tokom razgovora je diskutovano i o planovima za posjetu ministra Pašalića, te Staše Košarca ministra spoljne trgovine i Šemsudina Dedića, ekonomskih odnosa i ministra poljoprivrede Federacije BiH Mađarskoj u novembru ove godine.

Clj otvaranja novih tržišta drvoprerađivačkom sektoru RS

Pašalić je danas održao sastanak i sa Lazom Šinikom, sekretarom Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Republike Srpske i Borisom Tadićem, predstavnikom Švicarskog programa promocije izvoza „SIPPO“.

Na sastanku je, imajući u vidu razvoj sektora prerade drveta i proizvodnje namještaja u Republici Srpskoj, razgovarano o značaju učešća naših domaćih drvoprerađivača na međunarodnim sajmovima.

S ciljem otvaranja novih tržišta drvoprerađivačkom sektoru Srpske i ostvarivanjem novih kontakata razgovarano je o podršci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede domaćim privrednim subjektima u vezi sa odlaskom na međunarodni sajam „Interzum“ u Kelnu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva privrede i preduzetništva i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.