marke-KM.jpg

Policija iz Zvornika podnijela je izvještaj protiv dvojice Zvorničana osumnjičenih da su, radi odobravanja kredita, jednu banku prevarili, odnosno oštetili za 503.817 KM.

Prema nezvaničnim saznanjima "Nezavisnih", izvještaj je Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina podnesen protiv Pere S. (58), kojeg terete za oštećenje povjerilaca, te njegovog sugrađanina i vršnjaka Dragana M., osumnjičenog za obmanu pri dobijanju kredita.

Kako navode naši izvori, Pero S. je osumnjičen da je u svojstvu odgovornog lica u lokalnom preduzeću u martu 2018. godine, znajući da je ta firma postala nesposobna za plaćanje, s ciljem da izigra i ošteti povjerioca, odnosno banku, zaključio ugovor o poklonu sa drugim licem.

"Tim ugovorom je Pero S. svu svoju nepokretnu imovinu prenio u vlasništvo tog lica, iako je prethodno kao odgovorno lice preduzeća potpisao ugovor o kreditiranju i poslovnoj saradnji sa bankom", rekli su policijski izvori.

Kako dodaju, on je kao instrumente obezbjeđenja priložio više bjanko potpisanih i ovjerenih mjenica preduzeća.

"Pritom je potpisao ugovor o jemstvu kao fizičko lice, po kome se on kao jemac obavezao da će u slučaju da glavni dužnik, odnosno preduzeće, prestane vraćati kredit preuzeti obavezu da povjeriocu izmiri kreditna sredstva", naveli su iz policije.

Dragan M. je osumnjičen da se obavezao da će u slučaju da zaduženo preduzeće ne bude plaćalo kreditne obaveze preuzeti te obaveze.

Terete ga, naime, da se obavezao da će u tom slučaju izmiriti novčana potraživanja, te da je svojom imovinom garantovao za obaveze glavnog dužnika. Međutim...

"On je u maju 2017. godine potpisao i priložio banci izjavu o imovini u kojoj je naveo lažne podatke, a za koju je banka u postupku naplate potraživanja utvrdila da je ne posjeduje", naveli su iz policije.

Kako su dodali, stoga ovu dvojicu Zvorničana terete da su na ovaj način oštetili banku za ukupno 503.817 KM, koliko je ostalo nevraćeno kredita.