deminiranje 2020 aerodrom3.jpg

Gradonačelnik Mirko Ćurić i direktor Republike uprave civilne zaštite Milan Novitović obišli su danas radove na deminiranju terena u rejonu sela Cerovac kod Trebinja, koje obuhvata područje budućeg aerodroma, gdje je obuhvaćeno oko 550.000 metara kvadratnih prostora.

Ćurić je rekao da je odmah po zahtjevu iz Grada Republička uprava preduzela aktivnosti na deminiranju i da su već nekoliko dana na terenu timovi deminera iz Trebinja i Banjaluke.

"Ovo je još jedan dokaz dobre saradnje lokalne i republičke vlasti, jer je riječ o veoma složenom poslu koji treba da se završi u veoma kratkom periodu kako bismo u decembru 2021. godine imali prvi let sa našeg aerodroma", naveo je Ćurić.

On se zahvalio svim strukturama koje su doprinijela da deminiranje u Cerovcu bude prioritetan zadatak u narednom periodu.

"Sumnjiva površina pod minama ne zahvata prostor od oko 300 hektara koji je neophodan za izgradnju piste i pomoćnih objekata", naveo je Ćurić.

Prema njegovim riječima, riječ je o prvoj fazi deminiranja, dok će druga faza obuhvatiti deminiranje prilaznih puteva.

"Svaki dan je više od 30 ljudi uključeno u planiranje i izgradnju aerodroma, a vođe timova svakodnevno podnose izvještaje o onome šta je urađeno tog dana", naveo je Ćurić.

deminiranje 2020 aerodrom2.jpg

Osim deminera, na terenu su svakodnevno i predstavnici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove koji utvrđuju ko je vlasnik površina gdje će se graditi aerodrom, a formirana je i komisija koja će vrlo brzo utvrditi otkupnu cijenu zemljišta.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović rekao je da su na terenu dva tima deminera koji treba da sagledaju deset ciljanih i šest sistematskih istraga.

"Ovih deset ciljanih istraga su površine koje su ucrtane, znamo da su visokorizične i znamo da su postojala minska polja, a na ovih šest sistematskih istraga su površine na kojima nemamo potvrđenih minskih polja, ali su rizične", objasnio je Novitović novinarima u Trebinju", naveo je Noviović.

On je kazao da očekuje da prva faza bude završena u roku od mjesec dana.

"U narednih mjesec dana ćemo prvu fazu završiti, izdaćemo sertifikat sigurne površine, tako da infrastrukturni objekti mogu biti izvedeni u onoj dinamici i planovima izvođača na prostoru budućeg aerodroma", rekao je Novitović.

Prema njegovim riječima, na rizičnom prostoru nalazi se više vrste mina, zbog čega se ovaj teren smatra veoma teškim za deminiranje.

"Ciljane i sistematske istrage sprovode na 41.950 metara kvadratnih prostora, ali je do njih neophodno uraditi prilazne puteve", pojasnio je Novitović.

Aerodrom u Trebinju gradiće se na lokalitetu Taleža-Cerovac, a njegova vrijednost je oko 100.000.000 KM. Investitor i koncesionar je budućeg aerodroma je Vlada Srbije.

deminiranje 2020 aerodrom1.jpg

hum 1.jpg